Linkovi

Najmanje pet žrtava u Siriji


Vozila uništena u eksploziji u Damasku
Vozila uništena u eksploziji u Damasku

Najmanje pet osoba poginulo je u nizu eksplozija u Siriji, dok posmatrači UN-a nastavljaju da nadziru krhko primirje između vlade i opozicije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je pet osoba poginulo u sjevernom gradu Alepu, u eksploziji u perionici automobila. Aktivisti navode da su dvije eksplozije u Damasku napravile ogroman krater na ulici i oštetile obližnja vozila.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napade. Vlada okrivljuje teroriste za smrtonosno nasilje nakon početka protesta prije više od godinu. U međuvremenu, oko 40 posmatrača UN-a nadzire poštovanje mirovnog sporazuma, postignutog uz posredovanje međunarodnog izaslanika Kofija Anana.

Šef misiije u Siriji, norveški general Robert Mud, kazao je u intrevjuu Glasu Amerike da su posmatrači vidjeli "smirujući efekat" u područjima u kojima su raspoređeni. Takođe je istakao da je došlo do značajnog smanjenja pucnjave i granatiranja.

Svjetska organizacija procjenjuje da je najmanje 9000 ljudi poginulo u obračunu vlasti sa demonstrantuma, dok vlada ističe da su teroristi ubili najmanje 2600 pripadnika bezbjednosnih snaga.

XS
SM
MD
LG