Linkovi

Sirija ukinula zakon o vanrednom stanju


Demonstracije u Siriji, 19. april, 2011.
Demonstracije u Siriji, 19. april, 2011.

Sirijska vlada danas je usvojila zakon o ukidanju vanrednog stanja, koji je bio na snazi gotovo 50 godina, čime je ispunjen glavni zahtev demonstranata.

Zvanična novinska agencija SANA takođe prenosi da Sirija raspušta bezbednosni sud na kojem se sudilo političkim zatvorenicima, kao i da je usvojen zakon kojim se dopuštaju mirni protesti.

Agencija Rojters izveštava da je vlada usvojila i zakon kojim se od demonstranata traži da pre protesta dobiju dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova. To ministarstvo danas je zatražilo od gradjana da se uzdrže od bilo kakvih demonstracija, protestnih marševa i sedećih protesta. Predsednik Bašar al-Asad treba da potpiše nove zakone pre nego što stupe na snagu.

Ranije danas, ministar unutrašnjih poslova apelovao je na građane da se uzdrže od učešća u bilo kakvim demonstracijama, marševima i sedećim protestima. Zakonom o vanrednom stanju bile su zabranjene demonstracije, mediji su bili kontrolisani i bilo je dopušteno prisluškivanje.

U medjuvremenu, očevici navode da je najmanje jedna osoba ubijena kad su bezbednosne snage otvorile vatru na demonstrante u trećem po veličini gradu u zemlji.

Očevici kažu da su mnogi ranjeni kad su državne snage upale na glavni trg u gradu koristeći suzavac i bojevu municiju kako bi rasterale demonstrante. Stotine ljudi okupile su se na pomenutom trgu juče sa namerom da održavaju sedeće demonstracije sve dok se ne izadje u susret njihovim zahtevima za ukidanje decenijama starog zakona o vanrednom stanju.

XS
SM
MD
LG