Linkovi

Posmatrači UN u Siriji


Prethodnica tima UN-a doputovala u Siriju radi praćenja slabašnog mira
Prethodnica tima UN-a doputovala u Siriju radi praćenja slabašnog mira

Prethodnica u kojoj je šest posmatrača Ujedinjenih nacija, počela je nadzor klimavog prekida vatre u Siriji, dok aktivisti javljaju da vladine trupe nastavljaju da granatiraju pobunjeničke delove glavnog opozicionog uporišta.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javila je Glasu Amerike da se nastavlja granatiranje delova Homsa u kojima je poginulo 14 civila. Sukobi se nastavljaju i u drugim delovima zemlje, satima posle dolaska u Damask tima Ujedinjenih nacija, koji predvodi marokanski pukovnik Ahmed Imiš.

Portparol međunarodnog izaslanika Kofija Anana je izjavio da će na početku misije biti uspostavljen operativni štab i veza sa Sirijskom vladom i opozicionim snagama, da bi obe strane u potpunosti razumele ulogu posmatrača Svetske organizacije. On je saopštio da narednih dana treba da doputuje još 25 posmatrača, a da će za dolazak većeg tima od 250 članova biti potrebni dodatni pregovori Ujedinjenih nacija i Sirijske vlade.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun, danas je izjavio da Sirijska vlada treba da garantuje posmatračima potpunu slobodu kretanja da bi nadgledali prekid vatre. Ban je rekao da je sporazum „vrlo klimav“ i da sirijske vlasti moraju da ispolje uzdržanost, a opozicione snage potpunu saradnju.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs, danas je izjavila da će Savet bezbednosti razmotriti rezoluciju kojom se traži dolazak u Siriju posmatračke misije u punom sastavu, ako se nastavi nasilje i kršenje prekida vatre.

XS
SM
MD
LG