Linkovi

Nastavak nasilja u Siriji


Nasilje u Siriji se nastavlja uprkos pristanku vlade na mirovni plan Kofija Anana
Nasilje u Siriji se nastavlja uprkos pristanku vlade na mirovni plan Kofija Anana

Sirijski borci za ljudska prava javljaju da su vladine snage napale nekoliko pobunjeničkih uporišta i da je u sukobima poginulo 13 ljudi, dok arapske zemlje pripremaju novi pokušaj prekida jednogodišnjeg sirijskog konflikta.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javlja da su snage predsednika Bašara al-Asada danas zauzele grad Kalat al-Madik na severu zemlje, posle gotovo dvonedeljne opsade. Navodi se da vladine trupe vode borbe sa pobunjenicima u Rastanu u centralnom delu zemlje i Dari na jugu.

Nasilje se nastavlja dan pošto je međunarodni izaslanik Kofi Anan saopštio da je Sirija prihvatila njegov mirovni plan za prekid vatre i otvaranje dijaloga vladinih i pobunjeničkih snaga. On je zatražio od Sirije da odmah počne da sprovodi plan.

Ministri inostranih poslova država Arapske lige, podržali su Ananovu inicijativu na sastanku u Bagdadu, gde će se sutra održati arapski samit. U nacrtu rezolucije koji su pripremili ministri inostranih poslova, traži sa da Asadova vlada prekine smrtonosne napade na opoziciju i dozvoli mirne proteste.

Irački ministar inostranih poslova Hošjar Zebari, izjavio je da je sprovođenje Ananovog plana važnije od njegovog prihvatanja i da on predstavlja „poslednju priliku“ za mirno rešenje krize. Jedan sirijski zvaničnik je izjavio da će njegova vlada odbaciti svaku rezoluciju o Siriji koju usvoji Arapska liga. Zapadne diplomate i pripadnici sirijske opozicije sumnjičavo reaguju na sirijsko prihvatanje Ananovog plana.

Opozicija optužuje Asada da želi da dobije vreme, dok njegove trupe ponovo ne pokušaju da uguše pobunu. Za to vreme, nekoliko stotina pripadnika sirijske opozicije u izgnanstvu je završilo sastanak u Istanbulu, objavivši da je Sirijski nacionalni savet „zvanični pregovarač i zvanični predstavnik sirijskog naroda“. Ipak, pojedini učesnici sastanka optužuju Sirijski nacionalni savet da ne sluša različite stavove prema načinu prekidanja decenijske autokratske vladavine u Siriji.

XS
SM
MD
LG