Linkovi

Humanitarni radnici nadomak Baba Amra


Kvartovi Homsa u koje je stigla humanitarna pomoć
Kvartovi Homsa u koje je stigla humanitarna pomoć

Medjunarodni komitet Crvenog krsta saopštava da su humanitarni radnici u Siriji stigli do dva kvarta u Homsu u blizini pobunjeničkog distrikta Baba Amr, koji su vladine snage zauzele prošle nedelje nakon jednomesečnih napada.

Predstavnik Medjunarodnog komiteta, Hičam Hasan, izjavio je za Glas Amerike da su Crveni krst i sirijski odeljak Crvenog polumeseca danas stigli u kvartove, al-Tavzi i al-Inšat, odmah do Baba Amra. On je istakao da je konvoj sa 4 kamiona doneo hranu, ćebad i dušeke za hiljade civila, uključujući ljude koji su pobegli od vladinog bombardovanja Baba Amra.

Humanitarni radnici još od petka pokušavaju da udju u područje Baba Amr, kada je sirijska vlada dala odobrenje za to, ali su vojnici blokirali ulaz u taj distrikt navodeći bezbednosne probleme. Hasan ukazuje da Medjunarodni komitet Crvenog krsta pregovara sa sirijskim vlastima na lokalnom i nacionalnom nivou u cilju uklanjanja prepreka za ulaz u Baba Amr.

Grupa za ljudska prava Hjuman rajts voč, sa sedištem u Sjedinjenim Državama, procenjuje da je u napadu vladinih snaga na Baba Amr poginulo oko 700 ljudi. Grupe za ljudska prava navode da je humanitarna situacija veoma teška i da stanovnici sa teškom mukom i po veoma hladnom vremenu nastoje da se domognu hrane, vode i medicinskih zaliha.

Specijalni izaslanik Arapske lige za Siriju pri UN-u Kofi Anan će, prema očekivanjima, otputovati u tu zemlju u subotu radi prve posete od kako je prošlog meseca imenovan na taj položaj.

XS
SM
MD
LG