Linkovi

Sirija: Pomoć dostavljena raseljenima


Medjunarodni komitet Crvenog krsta saopštava da su humanitarni radnici u Siriji dostavili zalihe jednom selu u koje su izbeglice potražile utočište
Medjunarodni komitet Crvenog krsta saopštava da su humanitarni radnici u Siriji dostavili zalihe jednom selu u koje su izbeglice potražile utočište

Medjunarodni komitet Crvenog krsta saopštava da su humanitarni radnici u Siriji dostavili zalihe jednom selu, u koje su izbeglice potražile utočište nakon višemesečnih napada vladinih snaga na četvrt Baba Amr u Homsu.

Funkcioneri navode da su timovi Crvenog krsta i sirijskog odseka arapskog Crvenog polumeseca distribuirali pomoć izbeglicama iz Baba Amra u selu Abel, tri kilometara od grada Homsa. Oni navode da će, kasnije tokom dana, humanitarne operacije biti proširene na četvrt Insat u Homsu.

Funkiconeri Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta ističu da sirijske trupe i dalje, iz bezbednosnih razloga, sprečavaju humanitarne radnike da udju u samu četvrt Baba Amr. Jedan konvoj sa humanitarnom pomoći čeka od petka, kada je sirijska vlada odobrila humanitarnu akciju, da udje u tu četvrt da pomogne smrznutim, gladnim i ranjenim civilima. Sirjiski pobunjenici, koji već godinu dana vode ustanak protiv autokratskog predsednika Bašara al-Asada, povukli su se dan ranije iz Baba Amra. Pregovori sa sirijskim vlastima o ulasku humanitarnog konvoja se nastavljaju.

Aktivisti za ljudska prava u međuvremenu su saopštili da su pro-Asadove trupe granatirale grad Rastan severno od Homsa, koji je pod upravom pobunjenika. Novinska agencija Rojters izveštava da Sirijci takodje beže od vladinih artiljerijskih napada na grad Kusair, južno do Homsa. Agencija prenosi da je jedan funkcioner agencije UN-a za izbeglice rekao da je do 2.000 Sirijaca prešlo u susedni Liban, kako bi izbegli napade.

XS
SM
MD
LG