Linkovi

Borbe u predgradjima Damaska


Snage sirijske vlade
Snage sirijske vlade

Pripadnici sirijske opozicije javljaju da su vladine trupe zašle u nekoliko predgrađa Damaska, nastojeći da potisnu pobunjenike koji pokušavaju da steknu uporište u blizini centra moći predsednika Bašara al-Asada.

Navodi se da se Asadovi vojnici uz podršku tenkova i oklopnih vozila sukobljavaju sa pobunjenicima u predgrađima Kfar Batna i Guta, na istoku prestonice. Stižu vesti da su u tim sukobima poginuli četiri civila i pobunjenik, a da je peti civil poginuo u Homsu. Sirijska agencija SANA takođe javlja da su – kako se navodi – „teroristi“ izazvali eksploziju pored vojnog autobusa u predgrađu Damaska Sahnaja, u kojoj je poginulo šest vojnika, a šest ranjeno.

Ta vest nije mogla da bude proverena iz nezavisnih izvora, jer Sirija sprečava slobodno delovanje stranih novinara u zemlji. Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi, danas je izjavio da pokušava da pridobije Rusiju i Kinu da podrže plan lige za prekid višemesečnih nemira u Siriji. Elarabi će u utorak zvanično predstaviti taj plan Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Arapska liga je juče suspendovala svoju posmatračku misiju u Siriji, s obrazloženjem da Sirijska vlada pojačava nasilno gušenje desetomesečnog opozicionog bunta. Ipak, Elarabi je izjavio da će posmatrači ostati u Damasku dok ministri inostranih poslova država Arapske lige na sastanku iduće nedelje ne donesu konačnu odluku o povlačenju posmatrača. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, kritikovao je potez Arapske lige, rekavši da je posmatračka misija korisna za rešavanje sirijske krize.

XS
SM
MD
LG