Linkovi

Arapska liga za produženje misije u Siriji


Situacija u Siriji i dalje veoma napeta
Situacija u Siriji i dalje veoma napeta

Funkcioneri Arapske lige kažu da je odbor za Siriju predložio produženje posmatračke misije za mesec dana i povećanje broja posmatrača koji proveravaju da li je Sirijska vlada prekinula smrtonosno gušenje opozicionih protesta.

Funkcioneri kažu da je Odbor ministara inostranih poslova članica Arapske lige to danas predložio u Kairu, uoči sastanka svih ministara inostranih poslova 22 članice lige, koji treba da se održi do kraja dana. Očekuje se da će ministri da odobre predlog i grupi od 165 posmatrača daju više vremena i sredstava. Istaknuti opozicioni Sirijski nacionalni savet lobira da Arapska liga odustane od misije i zatraži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da razmotri klrizu.

Pripadnici opozicije optužuju Sirijsku vladu da zavarava posmatrače i koristi ih kao pokriće za pojačanje vojnih dejstava protiv demonstranata i pobunjenika. Borac za ljudska prava stacioniran u Britaniji, Rami Abdul-Rahman, javio je da su se pripadnici snaga predsednika Bašara al-Adada kasno sinoć sukobili sa pobunjenicima u predgrađu Damaska Dumi. On tvrdi da je sukob počeo kada su vojnici otvorili vatru na učesnike pogrebne kolone i ubili četiri osobe.

Sirijska vlada tvrdi da pobunu vode „naoružani teroristi“. Sirijska agnecija SANA je danas prenela da su teroristi ubili dva visoka oficira koji su iz Damaska išli na dužnost prema Homsu.

XS
SM
MD
LG