Linkovi

Ograničenje imigracije u Švajcarskoj


Poster u Ženevi kojim se poziva na ograničenje imigracije
Poster u Ženevi kojim se poziva na ograničenje imigracije

Švajcarska televizija je izvestila da je 50.3 odsto birača podržalo inicijativu „Zaustavite masovnu imigraciju“, koju je predložila desničarska Švajcarska narodna stranka

Evropska unija je saopštila da će razmotriti svoje veze sa Švajcarskom pošto su birači u toj alpskoj zemlji sa neznatnom razlikom u glasovima juče odobrili meru da se ograniči imigracija iz zemalja Evropske unije.

Švajcarska televizija je izvestila da je 50.3 odsto birača podržalo inicijativu „Zaustavite masovnu imigraciju“, koju je predložila desničarska Švajcarska narodna stranka, koja je saopštila da zemlja ne može da se nosi sa 80.000 novih imigranata svake godine.

Ovaj referendum je osvojio potrebnu prostu većinu u više od polovini švajcarskih kantona. Šef izvršnog tela kantona Ženeva navodi da je to glasanje dovelo do podele u zemlji.

Zavladala je zaraza u zemlji za koju ne znamo kakav oblik će poprimiti. To ćemo morati da pitamo same inicijatore. Ono što znamo je da će ova zaraza pogoditi Evropljane, ljude van Evrope – koji su trenutno jedini pogodjeni ovim, ljude koji svakodnevno prelaze granicu da bi radili i koji nisu bili pogodjeni ranije, azilante i ljude iz zemalja širom sveta. Znači, generalno strance“, kaže Fransoa Lonšan, Predsednik saveta kantona Ženeva.

U skladu sa novim predlogom, Švajcarska će morati da sastavi nacrt zakona kojim se uspostavljaju kvote za broj evropskih imigranata, kao i za njihovo pravo da sa sobom povedu porodice.

Ta odluka takodje znači da će Švajcarska vlada morati ponovo da pregovaora o sporazumima kojima se omogućava slobodno kretanje ljudi iz Evropske unije ili u nju. Švajcarska nije članica EU, ali su švajcarski državljani mogli slobodno da putuju i rade u zemljama unije.

Švajcarska Narodna stranka u kampanji za pomenuti referendum navodi negativne efekte imigracije na cene nekretnina, radna mesta, javni transport i infrastrukturu.
Protivnici ovog referenduma iznose argument da se njime, nanosi šteta ekonomiji i pogoršava nedostatak visoko kvalifikovanih stranih radnika u zemlji.
XS
SM
MD
LG