Linkovi

Eksplozije u Stokholmu – terorizam


Hitne službe stižu na mesto incidenta nakon eksplozije u centru Stokholma , 11. decembar 2010.
Hitne službe stižu na mesto incidenta nakon eksplozije u centru Stokholma , 11. decembar 2010.

Švedski premijer Fredrik Rajnfelt je izjavio da su dve jučerašnje eksplozije u trgovačkom centru Stokholma "neprihvatljive“ jer je Švedska – kako je naglasio – "otvoreno društvo“. Švedska policija tretira eksplozije, u kojima je osumnjičeni bombaš poginuo, a dve osobe lakše ranjene, kao teroristički čin.

Portparol policije Anders Tornberg je danas izjavio novinarima da nije spreman da ih definiše kao samoubilačke napade, ali je dodao da bi "u slučaju da je reč o bombašu samoubici, to bilo u Švedskoj nešto novo“. Tornberg je rekao i da eksplozije nisu dovele do podizanja ionako povišenog nivoa pripravnosti u zemlji.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, rekao je da su jučerašnje eksplozije "pokušaji terorističkog napada koji izazivaju najveću zabrinutost“. Policija je saopštila da se posle eksplozije u automobilu u blizini prometne trgovačke ulice, nekoliko stotina metara dalje dogodila druga eksplozija u kojoj je jedna osoba poginula.

Neposredno pre eksplozija, švedska novinska agencija je primila elektronsku poruku u kojoj se na arapskom i švedskom jeziku upozorava na neodređenu "akciju“. U poruci se pominje i učešće Švedske u ratu u Avganistanu, u kojem učestvuje oko 500 švedskih vojnika i karikatura švedskog karikaturiste Larsa Vilksa iz 2007, na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas.

XS
SM
MD
LG