Linkovi

Svinjska bešika dragocena u medicini


Dr. Stiven Badlijak, profesor hirurgije na Pitsburškom Univerzitetu drži listić sa "ekstracelularnom matricom."
Dr. Stiven Badlijak, profesor hirurgije na Pitsburškom Univerzitetu drži listić sa "ekstracelularnom matricom."

Naučnici već dugo znaju da matične ćelije, ubrizgane na mesto povrede, mogu da se pretvore u nove mišićne ćelije. Ali potrebna im je neka vrsta strukture, matrica, da bi izrasle. Jedan tim napravio je takvu matricu od svinjske bešike.

Obećanje da bi matične ćelije mogle jednoga dana da pomognu u regeneraciji oštećenog tkiva izgleda da je blizu da se ostvari. Naučnici na univerzitetu u Pitsburgu saopštili su da je kod nekih od njihovih teško povređenih pacijenata izraslo novo mišićno tkivo uz pomoć svinjskih bešika.

Posle skijaške nezgode u kojoj je izgubio većinu mišića potkolenice, Nikolas Klark nije više mogao da obavlja većinu svojih redovnih aktivnosti.

“Uz gubitak mišića, izgubio sam dosta krvnih sudova, nerava i drugog tkiva u toj nozi. To je zaista ograničilo sve aktivnosti.”

Skeletni mišići mogu da se regenerišu posle manjih povreda uz pomoć fizikalne terapije ali, ako je gubitak veći od 20 odsto, povreda postaje trajna, kaže doktor Stiven Badilak sa univerziteta u Pitsburgu.

“Ostao ti je ovaj veliki usek koji se puni samo tkivom ožiljka.”

Naučnici već dugo znaju da matične ćelije, ubrizgane na mesto povrede, mogu zapravo da se pretvore u nove mišićne ćelije. Ali potrebna im je neka vrsta strukture, matrica, da bi izrasle. Badilakov tim napravio je ekstracelularnu matricu od svinjske bešike. Oni su uklonili sve ostatke ćelija iz tkiva, kako ih imunološki sistem primaoca ne bi odbacio.

“Ekstracelularna matrica je lepak, da tako kažem, koji drži sve ćelije u našem telu na okupu.”

Matrica je ugrađena na mesto povrede i kako se polako razlaže u telu primaoca, ispušta hemikalije koje privlače matične ćelije. Fizikalna terapija pomaže da matične ćelije prepoznaju da treba da formiraju mišićno tkivo. Svih pet pacijenata u Badilakovoj studiji izgubili su 60 do 90 odsto mišića. Šest meseci posle početka terapije, svima je izrastao po neki novi mišić, a tri pacijenta imala su značajno poboljšanje. Klark kaže da ponovo može da vozi svoj bicikl i da preskače konopac.

“Tu su i neke druge stvari, svakodnevne, koje zaista čine ogromnu razliku.”

Naučnici kažu da su uglavnom eksperimentisali sa starim povredama ali da novi metod verovatno još bolje deluje kod pacijenata sa nedavnim povredama.

XS
SM
MD
LG