Linkovi

Svilanović za VOA: Potrebno regionalno ekonomsko udruživanje Balkana


Goran Svilanović
Goran Svilanović

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RSS) Goran Svilanović, založio za politiku "jedna regija, jedna ekonomija" smatrajući da to može biti dobrodošla novina za Zapadni Balkan, ako je propraćena češćom interakcijom između resornih ministara iz regije i njihovih kolega i institucija iz EU. Svilanović kaže da će se upravo o modelu regionalnog ekonomskog udruživanja odlučivati u Sarajevu ovog meseca.

“Očekujem da će premijeri na sastanku u Sarajevu potpisati plan za punu ekonomsku integraciju regiona. Ovaj proces regionalizacije ne isključuje te zemlje sa evropskog puta i njiovog pristupanja EU,” rekao je Svilanović u razgovoru za Glas Amerike.

Savet će zajedno sa Evropskom komisijom predložiti višegodišnji akcioni plan koji podrazumeva rokove do kojih bi trebalo dogovore primeniti i kako da se definiše proces primene. Samit lidera Zapadnog Balkana je zakazan za 16. mart.

“Evropska komisija stoji iza ovog projekta i ja se nadam da će EU kao Unija podržati ovaj projekat,” kaže Svilanović.

Na pitanje da li je ovaj način udruživanja za region Balkana možda signal od EU da će proces pridruživanja za ove zemlje biti odložen, Svilanović kaže da u ovom trenutku on ne može da odgovori na to pitanje. Zemlje članice EU dosta su podeljene oko pitanja procesa proširenja i različito gledaju na pitanje da li Unija treba da se uvećava ili ne.

Ako se razmatra izvan političkog narativa, ideja EU može doneti veoma pozitivan uticaj. To uključuje i mere, koje se mogu razmatrati unutar Berlinskog procesa, u smeru regionalne ekonomske integracije zapadnog Balkana, objašnjava Svilanović.

Postojeći zastoj u reformama, pojasnio je, može se okončati koracima ka jedinstvenom tržištu rada na zapadnom Balkanu, koje podrazumeva slobodno kretanje radne snage, kao i jedinstvenom informacionom prostoru, jedinstvenom investicionom prostoru i liberalizaciji trgovine uslugama, u skladu sa već u potpunosti liberalizovanom regionalnom trgovinom.

“Ne želim da dajem naziv ovom regionalnom udruživanju – da li je to carinska unija, da li je to jedinstveno tržište, nešto između. Ja koristim samo malo načelniji izraz - regionalna ekonomska saradnja, ekonomsko integrisanje regiona koje okuplja svih 6 ekonomija koje su u postupku pridruživanja EU,” kaže Svilanović.

Od ovog projekta se očekuje da će dovesti do jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija u regionu, koji će olakšati tranzit i trgovinu kroz povezivanje svih graničnih službi u jedinstven informacioni sistem, kao i povećati konkurentnost nacionalnih ekonomija.

“Paralelno sa time pregovaramo puno priznavanje diploma u regionu, što bi omogućilo potpuno slobodno kretanje radne snage i kreiranje jedinstvenog tržišta radne snage. I možda najbitnije, da definišemo regiju kao jedinstveni investicioni prostor,” objašnjava Svilanović.

Na pitanje koje su zemlje u regionu zainteresovane za ovu vrstu udruživanja, Svilanović kaže da za sada to može da potvrdi za trizemlje.

“Čuli smo podršku premijera Srbije, takođe imamo podršku iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, a očekujemo da jednako važi i za ostale,” rekao je Svilanović.

XS
SM
MD
LG