Linkovi

Svetski lideri čekaju Obaminu strategiju


Wednesday, Sept. 10, 2014, ahead of his address to the nation tonight regard
Wednesday, Sept. 10, 2014, ahead of his address to the nation tonight regard

Mada se svi slažu da je ISIS nepodnošljiv i da ga treba poraziti, regionalni akteri - Turska, Iran, Saudijska Arabija, Jordan i Katar, imaju sasvim različite interese u regionu, ističu stručnjaci.

Večerašnji govor predsednika Baraka Obame pažljivo će pratiti i svetski lideri, koji će ocenjivati domet američke strategije u borbi protiv Islamske države - posebno u vezi sa pridruživanjem bliskoistočnih zemalja međunarodnoj koaliciji, najavljenoj na prošlonedeljnom samitu NATO-a u Velsu.

Sjedinjene Države su do sada izvršile više od stotinu vazdušnih udara na cilijeve ekstremista u Iraku, pružajući podršku lokalnim snagama i štiteći ključne infrastrukturne objekte.

Na nedavnom NATO samitu u Velsu, desetak zemalja postiglo je dogovor o obaveštanoj i logističkoj saradnji i nekim drugim oblicima saradnje u ovoj borbi.

Predsednik Obama će večeras obelodaniti širu strategiju i pozvati druge zemje da se pridruže, što je već nagovestio u Velsu.

Mislim da je od apsolutno ključne važnosti da arapske zemlje, specijalno one sa sunitskom većinom, koje odbacuju ekstremni nihilizam koji zastupa Islamska grupa, i koje ukazuju da to nije Islam, i spremne su da se ovoj borbi aktivno pridruže.“

Eksperti smatraju da je učešće zemalja Bliskog Istoka ključno za uspeh borbe protiv ekstremističkih boraca grupe poznate po nazivu ISIL ili ISIS, ili po najnovijem imenu Islamska država. Ta grupa zauzela je veliku teritoriju i u Siriji i u Iraku, ubijajući i terorišuči hiljade lokalnih stanovnika.

Međutim, Ketlin Mekinis iz londonskog istraživačkog centra Četem haus, upozorava da je lakše sastaviti nego održati koaliciju.

„Mada se svi slažu da je ISIS nepodnošljiv i da ga treba poraziti, regionalni akteri - Turska, Iran, Saudijska Arabija, Jordan i Katar, imaju sasvim različite interese u regionu.“

Predsedniku Obami neće biti lako da uveri američke saveznike da se jače založe u borbi protiv Islamske države, kaže Džejms Bojd sa londonskog Kraljevskog koledža.

„Jedna od teškoća je kako privoleti evropske sile da ozbiljno shvate predsednika i administraciju koji su samo pre nedelju dana izjavili da ne postoji strategija prema razvoju događaja.“

Bez obzira na to, Britanija je već saopštila da će isporučiti oružje iračkoj vojsci, dok stručnjaci navode da bi novoformirana vlada mogla da podstakne pridruživanje većeg broja Iračana borbi protiv ekstremista.

Predsednik Obama ne namerava da stvori široku koaliciju, kao onu u Avganistanu sa učesnicima iz skoro 60 zemalja, koje su odale poštu veteranima i palim vojnicima NATO snaga na svečanosti na nedavnom samitu u Velsu.

Neki eksperti, međutim, ističu da nova koalicija mora da bude dovoljno široka i sposobna da porazi neprijatelja, slično porazu Talibana u Avganistanu.

Današnji govor američkog predsednika je zato veoma važan, kaže Ketlin Mekinis.

„Biće to izuzetno važan govor, jer predsednik treba ne samo da objasni da je vreme da međunarodna zajednica krene u akciju, već da pokaže da su Sjedinjene države i Obamina administracija voljni da učine sve za eliminaciju pretnje Islamske države.“

SAD su proteklih decenija predvodile međunarodne koalicije u Iraku i Avganistanu. Svet će za nekoliko sati od predsednika Obame čuti obrazloženje za stvaranje koalicije za borbu protiv nove opasnost u tom istom regionu.

XS
SM
MD
LG