Linkovi

Svetski dan slobode medija


Demonstranti u Manili obeležavaju današnji dan prostestnim okupljanjem u blizini predsedničke palate
Demonstranti u Manili obeležavaju današnji dan prostestnim okupljanjem u blizini predsedničke palate

Ujedinjene nacije saopštile su da je prošle godine ubijen 71 novinar, 826 je privedeno, a više od 2.000 predstavnika medija bilo je izloženo pretnjama ili fizički napadnuto...

Na današnji dan pre 21 godinu Ujedinjene nacije počele su da obeležavaju Svetski dan slobode medija, koji je uspostavljen kako bi se pružila podrška slobodi izražavanja.

Svetska organizacija tim povodom navodi da "otvoreni i pluralistički mediji" moraju da rade u bezbednom okruženju, bez straha od odmazde.

Ujedinjene nacije saopštile su da je prošle godine ubijen 71 novinar, dok je 826 privedeno. Više od 2.000 predstavnika medija bilo je izloženo pretnjama ili fizički napadnuto prošle godine.

Indeks slobode medija organizacije "Reporteri bez granica" za 2014. godinu u prvi plan stavlja negativni uticaj konflikta na slobodu protoka informacija.

Organizacija tvrdi da je u nekim zemljama tendencija zloupotrebe shvatanja nacionalne bezbednosti, ugrozila pravo na informisanje".

Grupa navodi da je taj trend "rastuća pretnja širom sveta" i da ugrožava slobodu informisanja u zemljama koje se smatraju demokratskim.
XS
SM
MD
LG