Linkovi

Kako doći do generacije bez HIV-a?


Obeležavanje svetskog dana borbe protiv side u Katmanduu na Nepalu.
Obeležavanje svetskog dana borbe protiv side u Katmanduu na Nepalu.

Globalna zajednica je prešla dugačak put u borbi protiv virusa HIV i AIDS-a. Uz pravilan tretman, osobe zaražene HIV-om mogu da žive duži, zdraviji život. Ali šta je potrebno da se dostigne generacija bez AIDS-a?

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana borbe protiv AIDS-a je „dostizanje nule“. Agencija UN saopštila je da je broj novih slučajeva side opao za 35 odsto od 2000-te godine, dok je broj smrtnih slučajeva povezanih sa sidom opao za 42 procenta od vrhunca epidemije 2004. godine.

Globalna zajednica je prešla dugačak put u borbi protiv virusa HIV i AIDS-a. Uz pravilan tretman, osobe zaražene HIV-om mogu da žive duži, zdraviji život. Ako uzimaju lekove protiv side, količina virusa u njihovoj krvi može da bude toliko mala da je nemoguće da zaraze druge. A, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da dnevna pilula može da spreči HIV infekciju kod onih koji nemaju virus. Doktor Entoni Fauči, koji je većinu svog života radio sa HIV-om i AIDS-om kaže da smo globalno dostigli ključnu tačku.

“Ako pogledate putanju epidemije, mi smo na putu da je okončamo u smislu u kojem nam je poznata jer smo je oduvek znali kako raste, sada stagnira i uskoro će početi da opada. I mi počinjemo da uočavamo to opadanje.”

I dalje ima 37 miliona osoba koje žive sa HIV-om, dva miliona novih slučajeva i više od milion smrtnih slučajeva svake godine, ali je čak i u podsaharskoj Africi, najteže pogođenom regionu, zabeležen progres. Broj novih slučajeva infekcije u tom regionu opao je za 40 odsto tokom poslednjih 15 godina. Ipak, mladi imaju visok stepen rizika za dobijanje HIV-a.

“Stariji muškarci inficiraju mlade žene izmežu 15 i 24 godine, a onda te mlade žene, pet ili šest godina kasnije, inficiraju mlade muške partnere u njihovom dvadesetim. Zato, ako želimo da promenimo potpuno smer HIV epidemije, moramo da stavimo starije muškarce pod tretman i moramo da imamo programe koji omogućavaju mladim ženama da ostanu HIV negativne”, navodi Debra Birks iz američkog državnog sekretarijata.

Sa druge strane, oni koji su u najvećem riziku su intravenozni uživaoci droge i homoseksualni muškarci. Rodni Mekoj je aktivista koji je HIV pozitivan. On je objasnio za Glas Amerike šta misli da je najveća prepreka za dostizanje generacije bez side.

“Ne govoriti o HIV-u, ne govoriti o seksualnom ponašanju. Ne želeti da se ide na testiranje. U osnovi, to odbijanje da se prizna da je sida i dalje veliko pitanje i odbijanje da se uoče sopstveni rizici.”

Priznavanje da HIV postoji, eliminisanje stigme koja okružuje HIV bolest i lečenje većeg broja osoba lekovima protiv side su načini na koje ćemo stići do nulte tačke.

XS
SM
MD
LG