Linkovi

SZO traži agresivniju borbu protiv tuberkuloze


Mario Raviljione iz Svetske zdravstvene organizacije
Mario Raviljione iz Svetske zdravstvene organizacije

Oboljenje koje uglavnom pogađa siromašne i izaziva stigmu prevazišla HIV i sidu i postala vodeći uzrok smrtonisti od infektivnih bolseti širom sveta...

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je tuberkuloza sada vodeći uzrok smrtnosti od infektivnih bolesti u svetu, ispred HIV-a i side. SZO je navela da je potrebno agresivnije angažovanje za sprečavanje epidemije.

Tuberkuloza je infektivna bolest koja uglavnom pogađa siromašne, a oni koji boluju od nje, često su stigmatizovani. Svetska zdravstvena organizacija smatra da je tuberkuloza epidemija. Takođe, ta organizacija traži sredstva od skoro tri milijarde dolara za istraživanje novih lekova, novih načina za uspostavljenje dijagnoze i bolje praćenje, kako bi oni koji su oboleli mogli da dobiju tretman. Od 1990. godine, stopa smrtnosti od tuberkuloze opala je za skoro 50 odsto, ali SZO ističe da je potrebno da se uradi još više.

„Ne možemo da prihvatimo da 4.400 ljudi umre svakoga dana zbog izlečive bolesti“, kaže Mario Raviljione iz SZO-a.

Tuberkuloza je u 80 odsto slučajeva izlečiva, osim ako je u pitanju vrsta koja je otporna na više lekova. Samo oko polovine broja onih koji pate od takve vrste tuberkuloze preživi. Pojedini lekari upoređuju je sa smrtonosnim virusom ebole, samo mnogo lakše prenosivim.

“Tuberkuloza koja je otporna na više lekova, MDR-TB, je kao ebola sa krilima, jer ima podjednaku stopu prenosivosti na druge ljude. Može da se prenese čak i kašljem putem vazduha, u vozu, crkvi, baru ili bolnici. To je ozbiljna pretnja”, kaže Arijel Pablos Mendes iz USAID-a

U januaru 2016, SZO će pokrenuti akciju za iskorenjivanje tuberkuloze.

“To smanjenje stope smrtnosti za 47 odsto je rezultat teškog rada. To se nije dogodilo samo od sebe. To nam je poručilo da se teški rad iskazao u smanjenju novih slučajeva infekcije i da moramo da učinimo više, na više mesta i da održimo nivo tih napora svugde”, naglašava Erik Guzbi, specijalni izaslanik UN za tuberkulozu.

Guzbi kaže da svet počinje da shvata ozbiljnost pretnje od tuberkuloze i da se Svetska zdravstvena organizacija nada da će podrška naporima da se okonča tuberkuloza biti sve veća.

XS
SM
MD
LG