Linkovi

Grubješić: Očekujem dvocifren rezultat


Grubješić: Očekujem dvocifren rezultat
Grubješić: Očekujem dvocifren rezultat

U intervjuu za Glas Amerike potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić govori o predstojećim izborima, o tome zašto očekuje da G17 plus i Ujedinjeni regioni Srbije budu iznenađenje i osvoje dvocifren procenat glasova, o tome sa kime hoće i sa kime neće ići u koalicije - ali i o tome hoće li sama ostati u politici.

Glas Amerike: Suzana, moram da vas pitam na početku hoćete li ući u parlament? Agencije za istraživanje javnog mnenja vam daju oko 5 procenata glasova – šta vi kažete, hoćete li ući?

Grubješić: Pitanje cenzusa se više ne postavlja, već samo koliko ćemo biti iznad cenzusa. Ja sam optimista i mislim da ćemo ostvariti jako dobar rezultat. Dvocifren. I da ćemo biti iznenađenje, pre svega za istraživače. Ne za građane. Rad na terenu, ne sedenje u kabinetu i kancelarijama mora da da rezultate. Mi smo prvi izašli na teren i nismo čekali izbore da bi upoznali Srbiju. Prošpartali smo je uzduž i popreko.

Glas Amerike: A da li imate sa onim što ste uradili, s obzirom da je G17 praktično jedina stranka koja je od 2000. godine sve vreme u vlasti, i da sa tim izađete pred građane?

Grubješić: Ne, nemamo problem. Bilo je tu mnogo više dobrih stvari i tih nekih grešaka kojih se ne stidimo jer ih priznajemo i otvoreno pričamo o njima. A ako smo od 2000-te do danas bili u vlasti – hajde da se setimo ko je tu bio prvi guverner demokratskih promena? Dinkić. Šta je uradio? Reformisao bankarski sektor, kao ministar finansija je uveo PDV, da je uveo red u javne finansije, da je ostvario suficit, da je bio proglašen za najboljeg ministra finansija, da je posle kao ministar ekonomije i regionalnog razvoja uspeo da dovede sve ove investitore o koje bi drugi isto da se malo očešu. Jer nema ničega dobrog u ove poslednje četiri godine osim tih investitora koji su otvorili radna mesta.

Glas Amerike: Vi ste vodili u ove četiri godine Ministarstvo ekonomije. Jeste, došao je Fijat i druge kompanije, ali je privreda ipak najslabija tačka Srbije.

Grubješić: Jeste. Zato što treba 10 puta više toliko. To što je došlo je odlično. Dobrodošli. Rade, zapošljavaju ljude, ali to je nedovoljno. Treba mnogo više. Ali samo da vam dam jedno poređenje – za te sve subvencije za koje pljuju Dinkića, tri milijarde dinara je dato. A samo za trenutno spašavanje Razvojne banke u Vojvodini je dato pet milijardi dinara obveznica. To je jedna od poslednjih odluka ove vlade. Pa za tih pet milijardi je moglo da bude otvoreno 10.000 radnih mesta.

Glas Amerike: Protivnici vaše stranke kažu da ste vi izmislili partokratiju i vaša stranka a da se sada protiv toga borite?

Grubješić: Sve i da je tako, ta praksa mora da prestane. Prosto je neverovatno da kad neko hoće da promeni sistem vi ga optužujete da je on kriv za taj sistem. Pa nije mogla moja mala stranka sa pet, šest, sedam odsto podrške medju gradjanima da bude šampion u partokratiji, sigurno. Ali mi ne pada na pamet da kažem da nismo odgovorni za stvaranje tog sistema. Mi sad kažemo, ajde dosta, hajde da prekinemo, da promenimo. Paradoksalno je al samo partije mogu da departizuju Srbiju pošto su je takvom i stvorile, partijskom državom. Mi samo uz pritisak i javnosti i unutrašnji pritisak iz samih stranaka tu nešto može da se promeni.

Glas Amerike: Vaš stav prema EU nije tajna ali moram da vas pitam kakav je vaš stav prema Kosovu?

Grubješić: Ako vam gradjani, birači kažu da je prva tema ekonomija, životni standard, nezaposlenost, sromaštvo, kažu isto, svi izvan Beograda da ih te regionalne razlike muče, da decentralizacija treba da se sprovede, onda vi nemate tu šta da izmišljate. Kosovo nikad neće nestati kao tema dok god se ne završi tim velikim kompromisom, pomirenjem Srba i Albanaca, čime god. Tad će tek nestati kao tema, do tad je uvek tu.

Glas Amerike: Ako udjete u parlament imate li ideju s kim ćete formirati vlast?

Grubješić: Nećemo po svaku cenu ulaziti u novu vladu. To smo nekoliko puta rekli. A mogući partneri su oni sa kojima smo do sada bili, plus, Liberalno-demokratska partija. Mi smo jedini, iako to u politici ne treba činiti ali evo zbog čistih računa smo rekli da nećemo ulaziti u vladu ni sa radikalnom ni sa Srpskom naprednom strankom. Ali ni sa ovima drugima sa kojima smo do sada bili ne po svaku cenu ako nema nove politike.

Glas Amerike: A hoćete li vi lično ostati u politici?

Grubješić: Ako budem u opoziciji da. Ako ne budem u opoziciji teško. Dnevne politike mi je stvarno preko glave.

XS
SM
MD
LG