Linkovi

Klinton i Sanders održali "pozitivan" sastanak


Demokrata Berni Sanders u hotelu Kapitol Hilton posle susreta sa Hilari Klinton
Demokrata Berni Sanders u hotelu Kapitol Hilton posle susreta sa Hilari Klinton

Sezona primarnih predsedničkih izbora juče je zvanično završena kada je Hilari Klinton porazila Bernija Sandersa na poslednjem stranačkom glasanju, u prestonici, i dodatno osigurala poziciju kandidata Demokratske partije. Posle toga, Klinton i Sanders su se sastali u Vašingtonu a razgovor su opisali kao “pozitivan”.

Dok su glasovi u prestonici još prebrojavani, Hilari Klinton i Berni Sanders održali su privatni susret u jednom vašingtonskom hotelu, da bi razgovarali o platformi demokratske partije pred konvenciju u julu.

Sanders je novinarima izjavio da će se zalagati za snažnu progresivnu platformu.

"Borićemo se svom snagom da stvorimo Demokratsku partiju koja će predstavljati radničke porodice i gradjane ove zemlje sa niskim primanjima. Dovešćemo negde izmedju 1,900 i 2,000 delegata u Filadelfiju u Pensilvaniji a reći ću vam šta oni žele – žele da vide transformisanu Demokratsku stranku koja će se suprostaviti bogatima I moćnima i početi da predstavlja milione ljudi koji su ugroženi”.

Hilari i Berni nisu davali izjave posle sastanka ali su njihovi izborni štabovi objavili slična saopštenja – navodeći da su razgovarali o zajedničkim prioritetima kao što su podizanje nadnica, reforma zakona o finansiranju političkih kampanja i načini da studije na američkim koledžima postanu priuštivije. U oba saopštenja naglašena je potreba da se porazi verovatni republikanski kandidat Donald Tramp za kojeg je Sanders izjavio da je “potpuno nepodoban” da služi kao predsednik. Prema novoj anketi na nacionalnom nivou, koju su sproveli NBC News i SurveyMonkey – Klinton vodi u odnosu na Trampa sa 49 prema 42%.

Na poslednjim primarnim izborima 2016. Hilari Klinton dobila je 78 odsto glasova a Sanders – 21%. Hilari je ukupno osvojila 2,219 delegata naspram Sandersovih 1,832. To je i dalje manje od potrebne većine od 2,383 glasova da bi zvanično osvojila nominaciju, ali Klinton ima podršku stotina takozvanih “superdelegata” što joj garantuje nominaciju na stranačkoj konvenciji.

Pre sastanka sa Klinton, Sanders je još jednom ocenio da bi demokrate trebalo da ukinu superdelegate, navodeći da je “apsurdno” što se tako mnogo njih opredelilo za Klinton prošle godine, mnogo pre nego što su gradjani počeli da glasaju na primarnim izborima. Sanders takodje još nije zvanično okončao svoju predsedničku kampanju.

XS
SM
MD
LG