Linkovi

Počeo pretres o istopolnim brakovima u SAD


Protivnici zakona o zabrani istopolnih brakova ispred zgrade Vrhovnog suda razapeli zastavu duginih boja, zaštitni znak LGBT zajednice
Protivnici zakona o zabrani istopolnih brakova ispred zgrade Vrhovnog suda razapeli zastavu duginih boja, zaštitni znak LGBT zajednice

U američkom Vrhovnom sudu počeo pretres o ustavnosti kalifornijskog zakona o zabrani istopolnih brakova. Prema poslednjim istraživanjima, sve više Amerikanaca podržava istopolne brakove.

Sudije Vrhovnog suda Sjedinjenih Država slušale su danas sat vremena argumente u vezi sa kalifornijskim zakonom o zabrani istopolnih brakova - prvog od dva slučaja koja će se razmatrati ove nedelje, koji bi mogli da budu od presudnog značaja za donošenje zakona o sklapanju istopolnih brakova u celoj zemlji.

Devet sudija američkog Vrhovnog suda razmatraju ustavnost zabrane sklapanja istopolnih brakova u Kaliforniji, za koju su se izjasnili glasači te države. Tokom današnjeg retresa, sudija Entoni Kenedi, čiji bi glas mogao da prevagne na bilo koju stranu, izrazio je zabrinutost zbog mogućeg ulaska suda u „mutne vode“ poništenjem kalifornijske zabrane istopolnih brakova.

Zagovornici tog zakona kažu da bi glasačima trebalo dati pravo da odluče ko može da stupi u brak.

“Ne bi trebalo da dozvolimo federalnom sudskom sistemu da poništi glasove ljudi, pogotovo o nečemu starom i dobrom kao što je brak”, kaže jedan protivnik istopolnih brakova.

Međutim tužioci u ovom slučaju, jedan lezbejski i jedan homoseksualni par iz Kalifornije, tvrde da su homoseksualci i lezbejke diskriminisani tim zakonom koji krši njihovo ustavno pravo na jednaku zaštitu.

“Za mene je ovaj slučaj od početka bio borba da mi se obezbedi pravo da sklopim brak sa osobom koju volim i da imam isti pristup najvažnijoj vezi u životu, a to je brak", kaže jedan od tužioca.

Američki Vrhovni sud će odluku o ovome doneti do juna.

Sudije će u sredu razmotriti federalni Zakon o braku, u kojem se brak definiše isključivo kao zajednica jednog muškarca i jedne žene.

I pristalice i protivnici istopolnih brakova počeli su još pre nekoliko dana da se okupljaju ispred zgrade Vrhovnog suda u nadi da će uspeti da se nađu među onima koji će sedeti u sudnici i slušati pretres.

Takođe, pripadnici obe strane u ovoj raspravi istovremeno organizuju proteste u Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG