Linkovi

U iščekivanju 45. Superboula


U iščekivanju 45. Superboula
U iščekivanju 45. Superboula

Svake godine dva najbolja tima u američkom fudbalu sastaju se u takozvanom Superboulu, poslednjoj utakmici sezone, koja odlučuje o šampionu NFL-a. Meč koji se prenosi u brojnim zemljama sveta uvek privlači stotine miliona gledalaca i bude među najgledanijim televizijskim programima. Ove godine, u 45. Superboulu, u Teksasu, gde vlada veliko uzbuđenje, sastaju se Grin Bej Pekersi i Pitsburg Stilersi. Cene ulaznica dostižu i desetine hiljada dolara, ali lojalni navijači dva tima dolaze iz svih krajeva zemlje. A s obzirom na veličinu stadiona, ove godine bi mogao da padne rekord, kada je reč o broju gledalaca na Superboulu.

Navijanje je način života za brojne fudbalske navijače u nekadašnjem industrijskom gradu, Pitsburgu u državi Pensilvanija.

Pristalice Stilersa pomogle su svojim ljubimcima u „crno-zlatnim“ dresovima da osvoje Superboul rekordnih šest puta. Odbrambeni fudbaler Pitsburga Troj Polamalu, čiji je dres sa brojem 43 bio najprodavaniji ove sezone, kaže da njegov tim ima armiju ponosnih navijača.

“Naš grb je svuda, videli smo žute peškire u svemiru, a navijači nas podržavaju gde god da idemo”.


Navijači Grin Beja potiču iz države Viskonsin, poznate po mlečnim proizvodima, tako da mnogi od njih nose sunđeraste kape u obliku sira. Pekersi su jedini profesionalni tim u Sjedinjenim Državama koji funkcioniše kao neprofitna organizacija, čime se kvoterbek Eron Rodžers ponosi.

“Ne postoji vlasnik, tako da mnogi navijači smatraju sebe vlasnicima i mnogi ulažu sebe u ovaj tim. Atmosfera u Grin Beju je kao na koledžu, svuda možete da vidite zeleno i zlatno, svi se znaju po imenu i postoji ta neka posebna veza koja je uvek bila prisutna između igrača i navijača”.

Navijači Pitsburg Stilersa
Navijači Pitsburg Stilersa

Navijači oba tima nisu dozvolili da ih neobično hladno vreme i zaleđeni drumovi spreče da doputuju u Teksas i iskuse jedan od najgledanijih, najskupljih sportskih događaja u Americi.

Regularna cena ulaznica za ovogodišnji Superboul kreće se od 600 do 1.500 dolara, ali ih više nema u prodaji. Najbolja mesta sada se mogu kupiti samo ako izdvojite desetine hiljada dolara, a organizatori pokušavaju da dodaju još mesta za stajanje kako bi izašli u susret velikoj potražnji.

Za kvoterbeka Pitsburga Bena Retlisbergera, kome je ovo treće učešće u Superboulu, i koji se nada da će svom timu doneti sedmu titulu, navijači su razlog zbog kojeg se bavi sportom.

„Navijači Pitsburga su najbolji navijači. Zato će ova utakmica biti toliko sjajna, jer i navijači Pekersa, putuju sa svojim timom i vrlo su strasni. Zato mislim da je ovo utakmica nad utakmicama, dva tima nad timovima“.

Utakmica nad utakmicama igraće se na stadionu nad stadionima, novoizgrađenom objektu u predgrađu Teksasa - Arlingtonu, na kojem inače igraju Dalas Kaubojsi i koji je koštao milijardu i 300 miliona dolara. Organizatori kažu da su specijalno za Superboul dodali mesta, tako da će kapacitet biti 105 hiljada gledalaca, čime bi bio oboren dosadašnji rekord.

XS
SM
MD
LG