Linkovi

Samit EU odobrio bankarsku uniju


Nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare posle samita EU u Briselu, 19. oktobar 2012.
Nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare posle samita EU u Briselu, 19. oktobar 2012.

Evropski lideri su na tek završenom samitu u Briselu dogovorili korake naprijed prema bankarskoj uniji.

Neki to vide kao početak federalizacije evropskih država, a drugi, kao razlog da ostanu van unije. Svakako, više ništa ne može zaustaviti stvaranje bankarske unije, bar na euro-prostoru. Samit šefova država ili vlada je odlučio - početkom naredne godine mora biti postavljen zakonski okvir za to:

Predsjednik Evropskog vijecha, Herman Van Rompuj:

"Od najveće hitnosti je sada uspostava mehanizma supervizije kako bi se izbjegao bankarski rizik, i zbog toga smo tražili brzi napredak. Cilj je da se do prvog januara naredne godine dogovorimo o zakonskom okviru o tome."

Predsjednik Evropske komsije, Žoze Manuel Barozo:

Medju deset evropskih cclanica koje nemaju euro ili ga ne zzele, Britanija je nazabrinutija- ostrvljane ne zanima euro,
supervizija i bankarska unija- interesuje ih samo zajedniccko
tržište:

Britanski premijer, Dejvid Kameron:
"Možda je najvažnije da se fokusiramo na najveće blago koje imamo - zajedničko tržište, najveće na svijetu. Moramo to tržište kompletirati."

Član Evropskog parlamenta iz Velike Britanije, Martin Kalahan
"Kakav je smisao izbora ako država neće moći odlučivati o svojoj vlastitoj politici poreza, fiskalnopj politici, budžetu? Mislim da će to imati veoma ozbiljne posljedice koje treba ispitati prije donošenja bilo kakve konačne odluke".

Očito, još uvijek je više pitanja nego odgovora. i za one naklonjene superviziji, pitanje je - ko će koga kontrolisati?

Članica Evropskog parlamenta iz Njemačke, Rebeka Harms:
"Svi gradjani Evrope bi trebalo da budu u mogućnosti da vjeruju u supervizijiu bankarskog sektora i nadam se da će se sva otvorena pitanja riješiti do kraja godine. Za mene je ključno pitanje - ko će kontrolisati kontrolora?"

Narednih par mjeseci predstoji težak posao Komisije i Savjeta biće sačinjavanje takve konstrukciju bankarske unije koja će biti prihatljiva, a efikasna i neće od sebe odbijati one koji su, poput Britanije, već na pola puta izlaska iz zajedničkog, evropskog posla.

U medjuvremenu, italijanski premijer Mario Monti izjavio je da smatra da u primeni odluke o dokapitalizaciji banaka ima dovoljno fleksibilnosti, dok je njegov španski kolega Marijano Rahoj rekao da njegova zemlja još nije donela konačnu odluku o tome da li da zatraži finansijsku pomoć od Brisela.

Komentarišući jučerašnju odluku samita EU o uspostavljanju zajedničkog nadzora nad bankarskim sistemom italijanski premijer je da će fond za finansijsku pomoć evrozone moći da donese odluku o direktnoj dokapitalizaciji banaka ukoliko se zemlja u kojoj imaju sedište nalazi pod nadzorom novog evropskog regulatornog tela. Mario Monti je dodao da će direktne injekcije kapitala za banke biti dostupne naredne godine:

„Po mom mišljenju, nije potrebno da mehanizam koji će nadgledati evrpopske banke bude potpuno operativan ukoliko su neke od tih banaka, koje traže dokapitalizaciju, već pod njegovim nadzorom .“

U medjuvrmenu, španski premijer Marijano Rahoj čija zemlja je pogodjena bankarskom krizom izjavo je da još nije doneta odluka o tome da le će Madrid zatražiti finansijsku pomoć Unije:

„Ta odluka još nije doneta Ono što želim da naglasim je da ću doneti takvu odluku ukoliko to budem morao da učinim. Postupak će biti isti kao i u prethodnom slučaju pomoći finansijskim institucijama. Učiniču ono što je u najboljem interesu španskog naroda.“

Vlada u Madridu okleva da preduzme taj korak jer bi to značilo da bi morala da se podvrgne merama štednje koje diktira Brisel, kao što su to morali da učine Irska, Grčka i Portugal. Španskim biračima je dosta stezanja kajiša, a protestni pokret propraćen je sve češćim nasiljem.

Glavni španski sindikati najavili si opšti štrajk za 14. novembar kada će protesti proti vmera štednje takodje biti održani u Portugalu i Grčkoj. Zabrinut da bi Španija mogla da bude uvučena u spiralu rastućeg nasilja, poput Grčke, premijer Rahoj očigledno želi da uvodi mere štednje po sopstvenom nahodjenju da bi izbegao njihovo nametanje spolja.
XS
SM
MD
LG