Linkovi

Obama promoviše regionalnu saradnju


Predsednik Barak Obama na poslovnom samitu u Kartaheni, Kolumbija
Predsednik Barak Obama na poslovnom samitu u Kartaheni, Kolumbija

Predsjednik Barak Obama zatražio je jačanje saradnje zemalja zapadne hemisfere, kako bi se osigurao ekonomski rast i pozitivni efekti globalizacije u svim slojevima društva.

U obraćanju poslovnim liderima u kolumbijskom ljetovalištu Kartaheni, uoči današnjeg početka samita Sjeverne i Južne Amerike, Obama je istakao da su davno prošli dana kada su države mogle da utvrđuju ekonomsku politiku odvojeno od regionalnih partnera.

Takođe je dodao da je region dobro pozicioniran u globalnoj ekonomiji, ali da i dalje mora da osigura da globalizacija i integracija imaju koristi za veći broj ljudi, te da je ekonomski rast održiv. Poslovnom skupu, između ostalih, prisustvovali su predsjednici Kolumbije i Brazila, Huan Manuel Santos i Dilma Rusef.

Očekuje da će na samitu, na kojem učestvuju 33 lidera iz Sjedinjenih Država, Kanade, Kariba i Južne Amerike, Obama istaći potrebu jačanja veza i saradnje u regionu, te da će naglasiti da se Amerika i dalje suprostavlja legalizaciji narkotika. Kolumbijski predsjednik i nekoliko drugih lidera smatraju da bi to trebalo da bude razmotreno kao alternativa skupom i neefikasnom ratu protiv trgovine drogom.

XS
SM
MD
LG