Linkovi

Sudar kultura - fokus filmskog festivala Garifuna


Filmski festival u Los Andjelesu posvećen je narodim kao što je Garifuna - žitelji Centralne Amerike kombinovanog afričkog, karipskog i aravačkog porekla.
Filmski festival u Los Andjelesu posvećen je narodim kao što je Garifuna - žitelji Centralne Amerike kombinovanog afričkog, karipskog i aravačkog porekla.

Sudbina ljudi razapetih izmedju dve kulture bila je centralna tema filmskog festivala koji je protekle nedelje održan u Los Andjelesu.

Dopisnik Glasa Amerike, Majk O Saliven, posetio je Medjunarodni filmski festival Garifuna, losandjeleski forum koji je organizovala jedna žena poreklom iz Centralne Afrike, u želji da svet sazna više o njenoj kulturi.

Filmovi na festivalu posvećeni su narodima kao što je Garifuna – koji čine žitelji Centralne Amerike kombinovanog afričkog, karipskog i aravačkog porekla.

Organizator festivala, Frida Siderof, je pripadnica naroda Garifuna, baš kao i filmski stavaralc i glumac Ruben Rejes, koji je snimio film “Garifuna u opasnosti” sa koproducentom Alijem Aliejem. Insert iz filma može se videti na YouTube-u.

Dolazimo u SAD I druge zemlje gde naša deca žele da budu Amerikanci. Medjutim, kada ih učimo da je važno da budu Garifuna, počinju da pokazuju interesovanje za taj jezik.”

Priča iz rezervata Pajn Ridž gde živi narod Lakota, nazvana “Sveti čovek – SAD protiv Daglasa Vajta” bavi se sudbinom spiritualnog lidera koji je optužen za zločin i završio u zatvoru. Filmski autori su pronašli greške u slučaju, i izdejstvovali da bude ponovo otvoren, a kroz sve to se provlače teme siromaštva, zanemarivanja, i jedne bogate kulture.

Film su snimili supružnici Sajmon Džozef i Dženifer Džesum.

“To je mala priča koja zapravo otvara neka velika pitanja.”

Plesačica Olu Jemisi dokumentovala je rad svoje plesne trupe sa koreniam u latinoameričkoj i karipskoj muzici i američkom džezu - u filmu “Ritam i govor tela.”

“Ovaj film nas prati tokom nekoliko godina nastupa na raznim scenama.”

Film na kantonskom jeziku, Crveni prolaz, razmatra drugačiju vrstu sukoba kultura u Hong Kongu 1970-ih, kada je nekoliko levičarskih škola u britanskoj koloniji promovisalo radikalne ideje koje su tada bile aktuelne u centralnoj Kini. Priča je zasnovana na detinjstvu filmskog stvaraoca Ho Jia.

“Kada naš glavni junak, dečak, dodje u takvu školu, on pati, oseća se usamljeno i zbunjeno.”

Osnivač festivala Frida Siderof kaže da se neki filmovi koncentrišu na sukob kultura, a drugi – na gubitak jezika.

“Taj problem imaju aboridžini, Havajci sa svojim jezikom, a na festivalu imamo i Velšane.”

Siderof ističe da su to jezici i kulture koje svet mora da sačuva.

XS
SM
MD
LG