Linkovi

Okršaji na granici dva Sudana?


Sudanske snage u naftom bogatom području Heglig, na granici sa Južnim Sudanom, 24. april 2012.
Sudanske snage u naftom bogatom području Heglig, na granici sa Južnim Sudanom, 24. april 2012.

Južnosudanska armija saopštila je da je Sudan započeo napade duž granice dve zemlje. Komandant snaga južnosudanske armije Džejms Gatluak izjavio je za Glas Amerike da su sudanske oružane snage protiv njegovih vojnika upotrebile artiljeriju i borbene helikoptere ranivši četiri osobe.

On je istakao da je Južni Sudan spreman da se vrati pregovorima ali da će morati da se brani ukoliko se to pokaže neophodnim. Predstavnik sudanske armije je demantovao da je bilo bombaških napada u komentarima koje je prenela Francuska novinska agencija.

Juče je Sudan proglasio vanredno stanje duž granice sa Južnim Sudanom. Sudanska zvanična novinska gencija SUNA izvestila je da se tim dekretom Kartumu pružaju šira ovlašćenja da hapsi i sudi osujmnjičenima. Njime se predsedniku Omaru al Baširu i „svima kojima on pruži mandat“ daje pravo da uspostave „specijalne sudove“ koji će se baviti krivičnim i terorističkim slučajevima.

Tom merom je takodje suspendovan ustav u pograničnim oblastima, a uveden je i trgovinski embargo protiv Juga. Sudan i Južni Sudan se spore oko zarade od nafte i razgraničenja duž granice posle prošlogodišnjeg proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana.

XS
SM
MD
LG