Linkovi

Strah zbog novog slučaja ebole u SAD


Član tima za rad sa opasnim materijalima dezinfikuje ulaz u stan medicinske sestre Teksaške prezbiterijanske bolnice, koja se zarazila ebolom u Dalasu.
Član tima za rad sa opasnim materijalima dezinfikuje ulaz u stan medicinske sestre Teksaške prezbiterijanske bolnice, koja se zarazila ebolom u Dalasu.

Američka zdravstvena zajednica preispituje i uvodi strožije protokole da bi se virus otkrio i kontrolisao, dok zvaničnici širom sveta izražavaju sve veći strah zbog smrtonosne bolesti.

Zdravstveni zvaničnici u SAD suočeni su sa novim slučajem ebole. Sada je zaražena medicinska sestra u Dalasu u Teksasu, koja je negovala pacijenta Tomasa Dankana, koji je preminuo prošle nedelje. Američka zdravstvena zajednica preispituje i uvodi strožije protokole da bi se virus otkrio i kontrolisao, dok zvaničnici širom sveta izražavaju sve veći strah zbog smrtonosne bolesti.

Radnici koji rade sa opasnim materijalima očistili su stan medicinske sestre iz Dalasa, mlade žene u dvadesetim godinama, koja je testirana pozitivna na ebolu. Njene komšije su uplašene.

"Definitivno je strašno živeti u Dalasu ovih dana”, izjavila je jedna komšnica zaražene bolničarke.

Složena zaštitna oprema i rigorozne bolničke procedure uvedene da bi se sprečilo prenošenje virusa, po svemu sudeći nisu bili uspešni, što je podstaklo mnogo pitanja, ali nema mnogo odgovora. Direktor američkih Centara za zaštitu i kontrolu bolesti, Tomas Friden, ne isključuje mogućnost da će se otkriti još više slučajeva.

“Očigledno je došlo do kršenja protokola. Iz brojnih godina iskustva znamo da je moguće bezbedno negovati pacijente koji imaju ebolu, bez rizika po zdravstvene radnike. Medjutim, takodje znamo da je to teško jer čak i najmanji prekršaj može da dovede do kontaminacije.”

U sred medjusobnog upiranja prstiju I traženja krivca, stigla je i žalba američkog udruženja medinskih sestara. Kejti Romer tvrdi da medicinske sestre ne dobijaju informacije koje su im neophodne da bi se zaštitile.

“Kada se medicinske sestre zaraze, onda ih krive da nisu poštovale protokol. To neće proći.”

Najveći američki aerodromi uveli su strožije procedure zdravstvenog pregleda putnika koji dolaze iz Afrike. To možda nije dovoljno, smatra republikanski kongresmen iz Teksasa, Majkl Mekol, koji ne isključuje mogućnost da se privremeno obustavi izdavanje američkih viza državljanima dela afričkih zemalja.

“Američki narod je s razlogom zabrinut. Gradjane brine što je virus ebole skrivena pretnja, udaljena samo jedan let avionom od našeg tla.”

Sve veći strah prisutan je i u zemljama u kojima nema registrovanih slučajeva ebole Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorava:

“Ovo je globalna epidemija. Saradjujemo sa drugim zemljama a pored toga nastojimo da zaštitimo naše granice.”

Medjutim panika je nepotrebna i odmaže u ovoj situaciji, ističe doktor Ian Smit iz Svetske zdravstvene organizacije.

“Strah od zaraze se širi po svetu mnogo brže od samog virusa.”

U sred globalnih strahova, postoje i potencijalno dobre vesti – ruski lekari kažu da su razvili tri potencijalne vaccine protiv ebole koje su spremne za testiranje.

XS
SM
MD
LG