Linkovi

Stotine hiljada u Seulu zahtevaju ostavku predsednice


Demonstracije protiv predsednice Južne Koreje u Seulu, 12. novembar 2016.
Demonstracije protiv predsednice Južne Koreje u Seulu, 12. novembar 2016.

Stotine hiljada demonstranata okupile su se u Seulu na masovnim protestima na kojima se traži ostavka predsednice Južne Koreje, Park Geun Hje.

Policija navodi da je više od 250 hiljada ljudi učestvovalo u demonstracijama, najvećim u glavnom gradu u poslednje tri decenije, mada organizatori tvrde da je na ulicama bilo milion ljudi.

Demonstracije su najnovije u nizu zahteva za ostavku predsednice zbog korupcionaškog skandala koji je pogodio njenu administraciju. Istraga višemilionske zloupotrebe položaja i uticaja u državnim poslovima, koju je navodno organizovala njena dugogodišnja prijateljica Čoi Son Sil nanela je štetu predsednicinom pažljivo građenom imidžu nepotkupljive političarke.

Čoi je navodno imala neobično jak uticaj nad predsednicom i kontrolisala njeno osoblje iako nije imala zvaničnu ulogu u vlasti.

Čoi je takođe pod istragom zbog zloupotrebe svog ličnog odnosa sa predsednicom da bi ubedila velike korporacije da ulože više 68 miliona dolara u dve sportske fondacije, i usmeravanja većeg dela tog novca u svoje privatne poslove.

XS
SM
MD
LG