Linkovi

Stoltenberg: Rusija i ID glavni izazovi za NATO


Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, Vašington 6. april 2016.
Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, Vašington 6. april 2016.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u ekskluzivnoj izjavi za naš program komentarisao je glavne izazove sa kojima se NATO suočava.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg trećeg dana boravka u Vašingtonu razgovarao je sa ključnim članovima Senata o pripremama samita Alijanse u Varšavi u julu. U ponedeljak je razgovarao sa predsednikom Barakom Obamom, dok je juče posetio jednu najvećih vojnih baza na svetu, Fort Breg u Severnoj Karolini. U izjavi za naš program Stoltenberg je komentarisao glavne izazove i zadatke sa kojima se NATO trenutno suočava.

Stoltenberg: "Glavni razlog moje posete Vašingtonu su razgovori u vezi sa predstojećim samitom Alijanse u Varšavi, gde će najviše reči biti o učvršćivanju odgovora na sve uporniju Rusiju, koja je odgovorna za agresiju na Ukrajinu. NATO takođe nastoji da pojača svoj doprinos u borbi protiv Islamske države, i nereda i nasilja u Iraku i Siriji i širom Bliskog istoka“.

Glas Amerike: Da li su to jedine opasnosti koje vrebaju?

Stoltenberg: "To su dva glavna, mada različita izazova, sa kojima se suočavamo na istoku i jugu NATO prostora. Sprovodimo do sada najveće pojačanje kolektivne odbrane od Drugog svetskog rata do danas. To uključuje unapređivanje spremnosti kao i povećanje broja vojnika prisutnih u istočnom delu NATO prostora“.

Glas Amerike: Da li je dijalog sa Rusijom moguć?

Stoltenberg: "Dijalog je neophodan kako ne bi došlo do novog Hladnog rata sa Rusijom. Mi čvrsto verujemo da jaka odbrana, koja se oslanja na transparentnost akcija može da bude u suprotnosti sa potrebom održavanja dijaloga. Važno je da ne dolazi do incidenata, poput obaranja ruskog aviona iznad turske teritorije, a kada se takvi incidenti dogode moramo da izbegnemo da se otmu kontroli. Dakle različiti mehanizmi transparentnosti su važni da ionako teška situacija ne postane još teža“.

Glas Amerike: NATO je postao sporan predmet američke predsedničke trke.

Stoltenberg: "Neću da komentarišem izbornu kampanju. Na američkim građanima je da odluče koga će izabrati za predsednika. Međutim, mogu da iznesem ulogu NATO-a. NATO predstavlja snažan, ujedinjen savez za odbranu Evrope i Severne Amerike. Verujem da su nas dva svetska rata naučila da je bezbednost Evrope važna i za Severnu Ameriku. Drugo, NATO igra ključnu ulogu u borbi protiv terorizma. Setimo se da je NATO misija u Avganistanu bila direktna posledica terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. Trećina NATO snaga stigle su iz Kanade i Evrope. Više od hiljadu evropskih i kanadskih vojnika je poginulo u borbi protiv terorizma u Avganistanu. Čini mi se da je Avganistan dokaz da NATO važan i za SAD i za Evropu, i da jedne druge štitimo i branimo“.

Glas Amerike: Da li NATO može da pomogne u rešavanje migrantske krize?

Stoltenberg: "NATO već pomaže Evropskoj uniji i NATO saveznicima Turskoj i Grčkoj da se nose sa migrantskom i izbegličkom krizom. Stacionirano je nekoliko NATO brodova koji pružaju nadzor i praćenje situacije, koje pomažu Turskoj i Grčkoj, kao i evropskoj obalskoj straži Fronteks, da tu krizu lakše regulišu“.

Glas Amerike: Da li NATO planira dalje proširenje?

Stoltenberg: "NATO je trenutno angažovan u procesu primanja novog člana, Crne Gore. Odlučio je da pozove Crnu Goru da se pridruži Alijansi. Sada radimo na finalizaciji konačnih razgovora u tom cilju. NATO će potom biti angažovan i na pospešivanju procesa ratifikacije u nacionalnim parlamentima. Znači NATO će na kraju dobiti novog 29. člana Alijanse“.

XS
SM
MD
LG