Linkovi

Stoltenberg: Nema razloga da Senat SAD ne usvoji Protokol


Premijer Crne Gore Duško Marković i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom susreta u Briselu, 26. januar 2017 (gov.me)
Premijer Crne Gore Duško Marković i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom susreta u Briselu, 26. januar 2017 (gov.me)

Gornji dom francuskog parlamenta je u četvratk ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Crnogorski premijer, Duško Marković je iskazao uvjerenje da će i Amerika ratifikovati ovaj dokument i da će Crna Gora na proljetnom NATO samitu sjediti za stolom zajedno sa ostalima, kao 29. članica Alijanse.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izrazio je danas uvjerenje da će američki Senat ratifikovati Protokol o članstvu Crne Gore u Alijansi, prenijeli su crnogorski mediji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, održanoj nakon njihovom u Briselu, Stoltenberg je rekao da je crnogorski Protokol "već prošao Komitet za inostrane poslove i dobio podršku".

"Nema razloga da ne vjerujem da će se isto desiti i u Senatu. Očekujemo da danas protokol ratifikuje Francuska, te da će drugi pratiti taj primjer", rekao je Stoltenberg.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, rekao je da “smo bili izloženi raznim pritiscima kako bi Crna Gora bila zaustavljena na putu integracije” i dodao je Crna Gora “snagom države odoljela tom pritisku”

“Danas čitav proces ima zadovoljavajuću dinamiku”, rekao je Marković. On je ocijenio da “tenzije oko brzine ratifikacije u Senatu podstiču oni koji ne bi željeli da do toga dođe”.

“Uopšte nismo zabrinuti ratifikacijom protokola u SAD”, rekao je crnogorski premijer, podjećajući da su već obavljene važne procedure u američkom Senatu, prije svega u Komitetu. “U Senatu imamo govoto stopostotnu podršku ratifikaciji”

Predsjednik Vlade Crne Gore rekao je i da Crna Gora radi ono što joj je obaveza, kako bi se pripremila za obaveze koje proističu iz članstva.

“Crna Gora nije posvećena samo pitanjima ratifikacije, već jačanju ukupnih kapaciteta koji se tiču odbrane i tehničkih uslova”, naglasio je Marković.

Govoreći o nedavno održanim parlamentarnih izborima, on je rekao da su na njima pobijedile evroatlanske snage, ističući spremnost Crne Gore da, nakon zadnje ratifikacije Protokola, uđe u potvrdu sporazuma o članstvu.

Marković je medijima u Briselu rekao da crnogorska vlast posvećeno radi da opoziciju, koja ne priznaje regularnost izbora i bojkotuje rad parlamenta, vrati u skupštinske klupe, kako bi se otvorio dijalog o svim pitanjima.

On je zaključio da je odluka opozicije da bojkotuje parlament nastavak pritiska na Crnu Goru na njenom putu ka članstvu u NATO.

“Vjerujem da je i ovaj bojkot nastavak planova destabilizacije Crne Gore radi osujećivanja da postanemo članica NATO”, rekao je predsjednik crnogorske vlade.

Tusk Markoviću: Vi ste već evropska članica

Crnogorski premijer se susreo i sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, koji je pohvalio ulogu Crne Gore u regionu i potpunu usaglašenost crnogorske spoljne politike sa evropskom, posebno kada je riječ o sankcijama Rusiji. Tusk se osvrnuo i na nacionalizam koji uzima maha u Evropi, ali i na zapadnom Balkanu.

Crnogorski premijer Duško Marković i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u Briselu, 26. januar 2017 (rtcg.me)
Crnogorski premijer Duško Marković i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u Briselu, 26. januar 2017 (rtcg.me)

"Na nesreću, danas nacionalistička retorika i populizam osvajaju prostor u Evropi , uključujuči i zapadni Balkan. Neprijatelji liberalizma preziru našu slobodu i slobodnu trgovinu, promovišucći nacionalni egoizam, govoreći o nasilju i kršeći ljudska prava svojih gradjana i susjeda. Oni su protiv euro-atlantske budućnosti, govoreći o alternativama Evrope. A u ovom času nema bolje alternative za zaapdni Balkan od EU i svega što ona predstavlja. Naučili smo iz iskustva: Unija ima potencijal da ujedini države i narode u regionu, da se porazi mržnja iz prošlosti u ime zajedničke budućnosti, donoseći stabinost i pomirenje. Vi ste, faktički, već evropska članica", porucio je Tusk gostu iz Podgorice.

XS
SM
MD
LG