Linkovi

Sećanje na dobrovoljce sa "Brindizija"


Delegaciju, koja je položila vijenac na spomenik Lovćenska vila na Cetinju predvodio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.
Delegaciju, koja je položila vijenac na spomenik Lovćenska vila na Cetinju predvodio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Polaganjem vijenaca na spomenik "Lovćenska vila" na Cetinju, obilježena je stogodišnjica stradanja crnogorskih dobrovoljaca iz Amerike na italijanskom brodu "Brindizi", nadomak albanske luke Medova.

Spomenik „Lovćenska vila“ je 1939. godine podignut u spomen stradalih.

Delegaciju, koja je položila vijenac na spomenik Lovćenska vila na Cetinju predvodio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić. Lukšić je kazao da je stradanje crnogorskih dobrovoljaca primjer veličanstvenog čina patriotizma.

"Takav čin mi smo dužni da obilježimo, a u isto vrijeme obilježavamo i 100 godina Mojkovačke bitke", poručio je Lukšić.

Danilo Živković, potomak stradalog crnogorskog ratnog dobrovoljca povodom obilježavanja stogodišnjice stradanja kod luke Medova, kazao je da od takvog rodoljublja nema ništa veće.

"Treba da im budemo zahvalni i neka im je vječna slava", poručio je Živković.

Na Badnji dan, 6. januara 1916. godine, 509 crnogorskih ratnih dobrovoljaca, iseljenika iz Sjeverne Amerike, koji su se zaputili da pomognu u odbrani Crne Gore, stradalo je nakon što je brod „Brindizi“, kojim su putovali od istoimene italijanske luke, naišao na podvodnu minu i za 15 minuta potonuo.

U ovoj velikoj nesreći živote je izgubilo 328 dobrovoljaca.

Danas je počelo obilježavanje i 100 godina od Mojovačke bitke, jednog od najsvjetlijih primjera žrtvovanja u Prvom svjetskom ratu. Tim povodom predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se izvrši počasna artiljerijska paljba u Mojkovcu, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

To je ujedno bila i posljednja vojna operacija Vojske Kraljevine Crne Gore, koja je 1918. godine nestala kao država i ušla u sastav Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije.

Mojkovačka bitka je zapravo samo završna faza jedne veće vojne operacije poznate pod nazivom „Mojkovačka operacija“, a odnosi se na dejstvo crnogorske sandžačke vojske jačine od oko 30.000 vojnika, koja je branila front od bokokotorskog zaliva pa sve do Zlatibora i Užica od oktobra 1915. do januara 1916. godine.

Svečana akademija povodom stogodišnjice Mojkovačke bitke biće održana sjutra, a na njoj će govoriti premijer Milo Đukanović.

Inače, povodom velikog hrišćanskog praznika Božića, koji se u Crnoj Gori slavi po julijanskom kalendaru, predsjednici države, Skupštine i Vlade, Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović uputili su čestitke svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovjesti i svještenstvu. Po tradiciji, badnjake su odvojeno nalagali vjernici dvije pravoslavne crkve.

XS
SM
MD
LG