Linkovi

Transformacija Stiva Karela u filmu "Foxcatcher"


Stiv Karel na specijalnoj projekciji filma "Foxcatcher" na festivalu AFIFEST 2014. u Los Andjelesu
Stiv Karel na specijalnoj projekciji filma "Foxcatcher" na festivalu AFIFEST 2014. u Los Andjelesu

Zasnovan na autobiografiji rvača Marka Šulca, film "Foxcatcher" je osvojio priznanja zahvaljujući ubedljivom tumačenju glavnog glumca, Stiva Karela, poznatog komičara koji je načinio odlučni iskorak u svet drame.

Filmski stvaralac Benet Miler režirao je film “Foxcatcher” (“Lovac na lisice”), kriminalističku dramu zasnovanu na istinitom dogadjaju čudnijem od fikcije – odnosu izmedju socijalno neprilagodjenog multimilionera Džona Duponta i rvača, olimpijca, Marka Šulca. Zasnovan na autobiografiji Marka Šulca, film je osvojio priznanja zahvaljujući ubedljivom tumačenju glavnog glumca, Stiva Karela, poznatog komičara koji je načinio odlučni iskorak u svet drame. Filmska kritičarka Glasa Amerike Penelopi Pulu razgovarala je sa Milerom o filmu i odluci da angažuje Stiva Karela u ulozi paranoidnog bogataša Džona Duponta.

Uprkos svojoj fizičkoj nezgrapnosti, Džon Dupont, naslednik bogatstva porodice Dupont, osećao je poseban afinitet prema svetu rvanja. Postao je amaterski trener rvača i osnovao tim koji je nazvao “Foxcatcher”, koji je trenirao na svom imanju. Zvezda tima bio je rvač Mark Šulc.

Čening Tejtum glumi fizički snažnog ali nesigurnog Marka Šulca, koji vidi očinsku figuru u mentalno poremećenom Dupontu. Stiv Karel, kome mnogi predvidjaju da će za tu ulogu biti nominovan za Oskara, polako i promišljeno prikazuje lagani slom Dupontove ličnosti. Kritičari su pozdravili Milerovu odluku da angažuje komičara u ulozi ličnosti koja je potpuno zastrašujuća. Medjutim, Miler kaže da je odlučio da zanemari oprez kada je upoznao svog glavnog glumca.

“Video sam aspekt njegove ličnosti koji je mogao da razume mračni karakter Džona Duponta. Takodje mi je bilo važno da izaberem za tu ulogu glumca od kojeg niko ne očekuje da može da je tumači na taj način.”

Miler dodaje da je komplikovana šminka doprinela transformaciji glumca u Džona Duponta.

“Stiv bi se pojavio oko dva sata pre svih ostalih i sedeo u stolici za šminkanje. Baš zato što je dolazio mnogo pre drugih, nikada ga nismo videli bez šminke tokom celog snimanja. Uopšte nismo videli Stiva bez maske.”

Film prati odnos medjusobne zavisnosti koji se razvija izmedju rvača i milionera. Taj odnos remeti dolazak Dejvida Šulca, takodje olimpijca koji i sam odseda na Dupontovom imanju kako bi pomogao bratu prilikom treninga. Medjutim, i on počinje da zavisi od Dupontovog finansiranja, čak i kada postaje jasno da je Dupont mentalno sve nestabilniji.

Gledajući “Lovca na lisice”, filmska publika se polako unosi u priču dok Stiv Karel glumi zastrašujućeg, ali gotovo komičnog milionera. Zato, kada naizgled bezazleni Džon Dupont počini hladnokrvno ubistvo, gledaoci iskuse šok verovatno sličan onome koji su ljudi u njegovoj okolini osetili pre skoro 20 godina.

XS
SM
MD
LG