Linkovi

Matične ćelije pomažu pacijentima sa ALS-om


Ljudske embrionske matične ćelije
Ljudske embrionske matične ćelije

Klinička ispitivanja pokazala da tretman matičnim ćelijama može da uspori razvoj smrtonosne bolesti Amiotrofična lateralna skleroza (ALS).

Istraživači na Univerzitetu Emori u Sjedinjenim Državama nadaju se da će produžiti život pacijentima kojima je ustanovljena smrtonosna neurodegenerativna bolest, Amiotrofična lateralna skleroza (ALS). Ona ubija tako što uništava pacijentov nervni sistem ali, u kliničkim ispitivanjima, naučnici kažu da je ubrizgavanje neuronskih matičnih ćelija pružilo ohrabrenje u usporavanju napredovanja bolesti.

Ležeći u bolničkom krevetu na univerzitetu Emori pre nego što je podvrgnuta eksperimentalnoj hirurškoj operaciji krajem oktobra prošle godine, Ejpril Mundzuris živo se priseća dana kada joj je život promenjen.

"Prvi put lekar mi je rekao u martu 2012. I od tada sam dobila nekoliko drugih mišljenja. Ipak je možda postojala nada. Prvi put videla sam doktora Glasa u junu te godine i tada mi je rekao ... imate ALS", priča Mundzuris.

Za ALS ne postoji lek. To je smrtonosna neurodegenerativna bolest koja uništava nervni sistem, ostavljajući svoje žrtve paralizovanim i u nemogućnosti da dišu. Većina pacijenata umre tokom tri godine od kada im je uspostavljena dijagnoza. Doktor Džonatan Glas i tim neurohirurga nadaju se da će moći da produže život pacijenata sa ALS-om i možda da ublaže najgore simptome.

“U ovom slučaju imamo bolest koja ne popušta i koju je nemoguće tretirati i zato pokušavamo da promenimo tok bolesti, jer ako idete na dole tim putem, tragamo za nečim što će ga promeniti kako bi mogli da živite duže. Da to postane hronična umesto neizlečiva bolest", kaže doktor Glas.

Kako bi dostigli taj cilj, doktor Glas i njegovi saradnici sada sprovode drugu fazu kliničkih ispitivanja na ljudima u kojoj se ubrizgavaju milioni specijalno napravljenih neuronskih matičnih ćelija u gornji deo kičme pacijenata koji imaju ALS. Te matične ćelije razvijene su u kompaniji Njuralstem, specijalno za tretiranje neuroloških bolesti kao što je ALS. Glas kaže da je u testovima na pacovima tretman delovao tako što je usporavao bolest.

“Matične ćelije su interesantne i na neki način magične. A magične su zato što zapravo ne znamo šta mogu da naprave, a one su funkcionisale veoma dobro u drugim vrstama bolesti. Nadamo se da će napraviti vezu kao što je to bio slučaj sa pacovima i da će zadržati te motorne neurone zdravim", kaže dr Glas.

A, ako te matične ćelije mogu da zamene i obnove puteve koji čine nervni sistem, doktor Glas i njegov tim nadaju se da će moći da pruže žrtvama ALS-a, kao što je Ejpril Mundzuris malo više vremena. Tri meseca nakon operacije, Ejpril kaže da se oseća bolje. Ona zna da taj tretman neće spasiti njen život ali se nada da će pomoći istraživačima da bolje upoznaju bolest i produže život onima koji je imaju.
XS
SM
MD
LG