Linkovi

Visoki diplomatski zvaničnici napuštaju Stejt department


Zgrada Stejt dipartmenta u Vašingonu (REUTERS/Joshua Roberts)
Zgrada Stejt dipartmenta u Vašingonu (REUTERS/Joshua Roberts)

Petoro diplomata iz višeg menadžerskog tima u američkom Stejt dipartmentu (SD) napustilo je svoje pozicije, samo nekoliko dana pre nego što izbor predsednika Donalda Trampa za prvog čoveka američke diplomatije treba da bude potvrđen u Senatu i stupi na dužnost.

Jedan od petoro diplomata bio je u avonu na putu za Evropu na sastanak na visokom nivou, kada mu je naređeno da se okrene i vrati kući, rečeno je za Glas Amerike u diplomatskim izvorima.

"To nije normalna procedura. To nije slučajnost, rekao je za Glas Amerike Brus Džentleson, bivši viši savetnik direktora za planiranje politike u Stejt dipartmentu.

Profesor javne politike i političkih nauka sa Djuk univerziteta dodaje: "Ukoliko je bilo koordinirano, onda je još više značajno".

Karijerne diplomate u Stejt dipartmentu, međutim, ljutito u novinskim izveštajima u četvrtak krive novu administraciju zbog "masovnih ostavki" i "otpuštanja".

"Kontekst ovoga u potpunosti nedostaje", kaže ambasadoska Barbara Stefanson, predsednica Američke asocijacije za inostranu službu (AFAS), profesionalne grupe i sindikata za zaposlene u američkoj diplomatiji.

"Rotacije na nove pozicije i penzionisanja nakon predviđenog broja godina u službi su 'DNK' diplomatskog služenja", rekla ke Stefanson za Glas Amerike. "Normalno je da promena administracije donosi promenu osoblja".

Arhiva - Pomoćnica državnog sekretara Viktoria Njuland govori tokom pres konferencije u Kijevu, Ukrajina, 17. aprila 2016.
Arhiva - Pomoćnica državnog sekretara Viktoria Njuland govori tokom pres konferencije u Kijevu, Ukrajina, 17. aprila 2016.

Dva najviše pozicionirana imena koja napuštaju SD su državni podsekretar za menadžment Patrik Kenedi i Viktorija Nuland, pomoćnica sekretara za evropske i azijske poslove. Službu napušta i još dvoje pomoćnika sekretara - Džois Bar zadužena za administraciju i Majkl Bond iz Konzularnih poslova.

Još jedna značajna osoba odlazi - ambasador Džentri Smit, direktor Kancelarije za strane misije.

Kasno u četvrtak, zvaničnici SAD potvrdili su Glasu Amerike da Tomas Kanrimen, karijerni diplomata koji je služio kao vršilac dužnosti podsekretara za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost, odlazi u penziju sledeće nedelje.

Diplomatski izvori kažu da je Kantrimen leteo u Rim, kada mu je rečeno da se okrene i vrati kući. Stejt dipartment odbio je da komentariše tu informaciju.

Thomas Countryman
Thomas Countryman

Mark Toner, v.d. portparola Stejt dipartmenta, rekao je u ranije datoj izjavi da su više menadžerske pozicije, sada upražnjenje, pozicije političkih nameštenika i da je za njih potrebna predsednikova nominacija i potvrda Senata.

"Nekima su ostavke prihvaćene, neki će nastaviti službu u inostranim poslovima na drugim pozicijama, a neki će biti penzionisani, po izboru ili zato što su dostigli vremenski maksimum predviđen za njihovu poziciju u službi", rekao je Toner. "Ni jedan službenik ne prhvata političko postavljenje sa očekivanjem da je ono neograničeno".

"Uvek postoji rotiranje", kaže za Glas Amerike Bret Buen, predsednik Strateških komunikacija o globalnoj situaciji.

"Obično se to ne dešava tako naglo i ne ostavlja se tolika praznina u glavnom menadžerskom timu Stejt dipartmenta", dodao je. Brauen je bivši diplomata i bivši direktor za globalno angažovanje u Beloj kući.

Ni Bela kuća, niti bilo ko od zvaničnika nije povezao eksplicitno ove odlaske sa Trampovom administracijom.

Vesti o odlasku diplomata uslediće poseta Stejt dipartmentu kandidata za državnog sekretara Reksa Tilersona u utorak.

XS
SM
MD
LG