Linkovi

Ambasade SAD ostaju zatvorene


Betonska barijera na ulazu u američku ambasadu u Sani.
Betonska barijera na ulazu u američku ambasadu u Sani.

Nekoliko američkih ambasada i konzulata i dalje je zatvoreno dok SAD rade na sprečavanju potencijalnih napada Al-Kaide na Bliskom istoku.

Nekoliko američkih ambasada i konzulata i dalje je zatvoreno dok SAD rade na sprečavanju potencijalnih napada Al-Kaide na Bliskom istoku.

Još jedan dan su zatvorena vrata 19 američkih ambasada širom sveta… Još jedan dan napada bespilotnim letelicama u Jemenu. U najnovijem napadu ubijeno je najmanje sedam pripadnika Al-Kaide.

Entoni Kordsman iz Centra za strateške i medjunarodne studije u Vašingtonu kaže da su dronovi ključni u borbi protiv terorizma.

“Osim ako niste spremni da, u osnovi, tolerišete rast terorističkih mreža bez ikakve američke akcije osim pokušaja da se brane granice SAD, ovo je najbolje sredstvo koje imamo na raspolaganju.”

Jemen je i dalje utočište Al-Kaide, iako vlasti kažu da su snage bezbednosti osujetile planirani napad na Zapadnjake na jugu zemlje. Naser Ahmad, ministar odbrane, kaže:

"Uveravam vas da će vojska reagovati gvozdenom pesnicom i održaćemo stabilnost i bezbednost bez obzira na žrtve koje moramo da podnesemo.”

Medjutim, u Vašingtonu, Stejt Department smatra da to nije dovoljno da bi se njegovi zaposleni vratili u prestonicu Jemena, Sanu, što je prenela portparol Džen Psaki.

“Ambasada ostaje zatvorena zbog bezbednosti naših gradjana, I zato što verujemo da pretnja i dalje postoji.”

Zbog upozorenja Stejt Departmenta na terorističku pretnju, zatvoreno je izmedju 19 I 22 ambasada. Danijel Server, analitičar univerziteta Džons Hopkins, kritikuje taj potez.

“To je upozorenje koje se odnosilo na prilično dug vremenski period u 22 zemlje. Ko može da reaguje na to? To nije korisna vrsta upozorenja.”

Entoni Kordsman se ne slaže.

“To nije samo pitanje Jemena. To čak nije ni pitanje Al Kaide na Arabijskom poluostrvu. Uputstvo, koje je došlo iz centrale Al Kaide, od Al Zavahirija u Pakistanu, takodje se odnosilo na delove Iraka i Magreba."

Globalna pretnja oživela je bolne uspomene u Keniji i Tanzaniji, gde je u napadima Al Kaide na američke ambasade pre petnaest godina ubijeno više od 200 ljudi.
XS
SM
MD
LG