Linkovi

File ponovio ranije stavove EU


Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i komesar za proširenje EU Štefan File u Beogradu, 18. mart 2013.
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i komesar za proširenje EU Štefan File u Beogradu, 18. mart 2013.

Evropski komesar Štefan File se u Beogradu sastao sa srpskim zvaničnicima, ali nije izneo ni jedan novi stav povodom eventualnog dobijanja datuma za početak pregovora sa EU.

Posle Ketrin Ešton i evropski komesar Štefan File posetio je danas Beograd i u razgovoru sa srpskim zvaničnicima ponovio šta Brisel očekuje da Srbije, kako bi sredinom aprila dobila datum za početak pregovora sa EU.

Odluka o datumu početka pregovora o prijemu Srbije u EU zavisi od sprovođenja reformi u Srbiji i od napretka u normalizaciji odnosa s Prištinom, poručio je evropski komesar Štefan File srpskim zvaničnicima tokom današnje posete Beogradu.

File je istakao da zajedno sa evropskom komesarkom Ketrin Ešton podržava aspiracije Srbije i da želi da uspe u evropskim naporima, ali ipak nije direktno odgovorio na pitanje hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora u junu.

"Znam da vas sve zanima hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora u junu. Odgovor zavisi od napora u ispunjavanju reformi, kao i od ključnog prioriteta – a to je postizanje vidljivog i održivog napretka u odnosima sa Kosovom", rekao je File.

Posle razgovora sa Štefanom Fileom predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da je Srbija spremna za svaku vrstu dijaloga sa EU i da neprekidno radi na tome da zaključak u izveštaju Evropskog saveta u junu bude pozitivan, kako bi Srbija dobila datum. Ako razgovori s Prištinom zapnu, to nije zato što Srbija nije popustila, dodao je Nikolić.

"Ja sam izneo naš stav da je Srbija učinila mnogo, da je otvorena potpuno da učini još više, da Srbija po svom mišljenju opravdano smatra da bi trebalo da otpočne pregovore sa Evropskom unijom", rekao je srpski predsednik.

Posle Nikolića, File se sastao i sa premijerom Srbie Ivicom Dačićem, kao i sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, koji je ocenio da je Srbija je postigla napredak na evropskom putu, da je učinila smo mnoge ustupke, ali Beograd, po rečima Vučića, očekuje da ustupke učini i Priština. A upravo posle Beograda, evropski komesar će nastaviti razgovore sa kosovskim zvaničnicima u Prištini.
XS
SM
MD
LG