Linkovi

Poziv Afroamerikancima da glasaju


Predsednik Nacionalne urbane lige Mark Morial
Predsednik Nacionalne urbane lige Mark Morial

Vodeća organizacija za gradjanska prava u Sjedinjenim Državama apeluje na Afro-Amerikance da glasaju na novembarskim predsedničkim izborima – kao sredstvo za suprostavljanje državnim zakonima koji, kako ta grupa navodi, prete napretku na planu gradjanskih prava koje su crnci i druge manjine postigli tokom niza godina.

„Nećemo dozvoliti da nas odgurnu od stola za kojim se donose odluke kad su u pitanju škola i obrazovanje, radna mesta i ekonomska politika u ovoj zemlji.“

Predsednik Nacionalne urbane lige Mark Morial, izjavio je to povodom izdavanja godišnjeg izveštaja te organizacije „Stanje crne Amerike“. Na sastanku u gradskoj većnici u Vašingtonu ta organizacija se pridružila horu drugih grupa za gradjanska prava u osudi novih zakona o glasanju u 34 države.

„Verujemo da će ovi zakoni uticati na učešće oko 5 miliona birača širom zemlje.“

Nekoliko američkih država uvelo je nove zakone za koje njihovi sponzori kažu da će smanjiti prevaru i druge neregularnosti u glasanju. Neki sužavaju listu prihvatljivih formi identifikacije na biračkim mestima. Drugi pooštravaju restrikcije za registraciju. Morial kaže da su nove regulative napad na prava birača širom zemlje i da će obeshrabriti učešće manjina, studenata i starijih gradjana u političkom procesu.

Moramo snažno da se suprostavimo nastojanju da se kreiraju zakoni koji će obeshrabriti birače u ovoj zemlji. To nije u skladu sa američkim vrednostima i demokratijom. Kao da ćemo u 21. veku blokirati pristup glasačkoj kutiji.“

Urbana liga započela je nekoliko kampanja za povećanje izlaznosti birača medju Afroamerikancima u novembru. Medju njima je izborni centar na internetu koji će obezbediti informacije o uslovima za glasanje. Liga se takodje nada da će sprovesti inicijativu „izadji i glasaj“. Na izborima 2008. na kojima je pobedio Barak Obama, više od 65 odsto crnaca koji imaju pravo glasa izašlo je na birališta, što je isti procenat kao i medju belim biračima.

U izveštaju Nacionalne urbane lige takodje se kritikuju predložena državna i federalna smanjenja investicija za obrazovanje, što će kako navode naneti štetu manjinskim uccenicima. Liga apeluje za nastojanje da se prošire prilike za obrazovanje mladih Afroamerikanaca i njihove pripreme za koledž. Rekvan Džons je bio beskućnik i spreman da digne ruke od obrazovanja, ali su se zahvaljući programu sa ciljem ponovnog angazovanja učenika srednje škole njegove ocene popravile i dobio je finansijsku pomoć za univerzitet.

„Inspirišem ljude pozitivnim primerom ne samo tako što ostvarujem svoje obrazovne ciljeva, već i što ih prevazilazim.“

Pomenuta grupa za gradjanska prava takodje podržava obuku za radna mesta sa ciljem da se smanji visoka nezposlenost u manjinskim zajednicama. Nacionalna urbana liga navodi da će izvršiti pritisak na vladu da pokrene nove programe za obuku nekvalifikovanih radnika i mladih ljudi za odredjene poslove kada se ekonomija oporavi.

XS
SM
MD
LG