Linkovi

Doterivanje kuće ubrzava prodaju


Glorija Krouli zajedno sa enterijerisktinjom Džonijom Helm ulepšava praznu kuću da bi se dopala kupcima.
Glorija Krouli zajedno sa enterijerisktinjom Džonijom Helm ulepšava praznu kuću da bi se dopala kupcima.

Prvi utisak je često najvažniji. To važi za lične odnose, ali i za nekretnine. Profesionalno uređenje kuće može da je pretvori u „dom snova“, koji će na prvi pogled da osvoji potencijalnog kupca.

Glorija Krouli pažljivo bira komade nameštaja i kućne opreme u svom skladištu u blizini Vašingtona i pakuje ih u kamion.

Biramo kućne stvari za koje pretpostavljamo da će da prikažu kuću u najboljem izdanju. A onda dodajemo i posebne detalje, za slučaj da stvari ne ostave utisak koji smo očekivali.“

Glorija Krouli dekoriše kuće. Ona ne uređuje kuću za život. Njen posao je da učini kuću privlačnom, tako da potencijalni kupac stekne dobar prvi utisak.

Pre petnaestak godina, bavila sam se prodajom nekretnina i sama sam uređivala kuće koje sam prodavala, da bi se ispostavilo da su se one prodavale brže i skuplje. Na posletku su me drugi agenti pitali da dekorišem i njihove kuće, tako da se sada najviše bavim time“, kaže Glorija.

Kroul i njeni timovi praznim kućama u Vašingtonu dodaju malo "šminke".

Ideje se stalno razvijaju i menjaju, jer ono što mi mislimo da bi mogla da bude dobra ideja, ispostavi se da se promeni unošenjem novih stvari u sobu, tako da je to konstanatan proces.“

Enterijeristkinja Džonija Helm je uređivala kuće u skladu sa ukusom svojih klijenata. Pre tri godine, počela je da radi sa Glorijom Krouli i shvatila da dekorisanje kuće podrazumeva sasvim suprotan pristup.

Dekorisanje znači da pogledate kuću i odlučite šta da uradite da bi došla do izražaja i dopala se najširoj publici.“

Tu nema statistike, ali Krouli kaže da je dekorisanje kuća proteklih godina postalo uobičajenije, budući da je tržište nekretnina postalo konkurentnije. Kaže da ima više posla nego ikada.

Ako u bloku imate deset kuća i ako devet ne izgleda dobro, a deseta izgleda, ta će biti prodata.“

Nekim kućama nije potrebno veliko dekorisanje, a nekim je potrebno totalno renoviranje. Agentkinja za prodaju nekretnina Evelin Matar kaže da se to prodavcu kuće isplati.

Mogu da vam kažem da to ubrzava prodaju prazne kuće. U tom smislu treba da imate u vidu koliko je prodavci drže na tržištu ako su dužni, ako duguju novac za otplatu kredita.“

Evelin Matar, koja prodaje nekretnine 26 godina, kaže da je dekorisanje postalo još važnije otkako prodavci sve više koriste kompjuterske virtuelne ture da prikažu svoju imovinu.

Ako odete na internet i vidite virtuelnu turu prazne kuće, ne dobijate stvarne proporcije i ideju o tomke kako ćete u njoj da živite. A ako kuća nije dobro prikazana, ljudi neće biti zainteresovani da dođu da je vide.“

Posle završenog dekorisanja, prazna kuća se pretvara u izložbeni prostor. Lesli Hajster je bila impresioniorana kada je tokom vikenda došla da vidi kuću koja se prodavala.

Izgleda divno. Mislim da vam dekoracija kuće pomaže da zamislite kako biste mogli sami da je uredite.“

Džon Jang je došao sa porodicom.

„Pogledali smo virtuelnu turu i videli kako su sobe rasporedjene. Prostor je u velikoj meri ono što smo i tražili.“

Jang kaže da će morati da pogleda više kuća pre nego što se odluči, ali – zahvaljujući dobrom prvom utisku – ova kuća se već našla na njegovom spisku.

XS
SM
MD
LG