Linkovi

Šta podrazumeva Trampova izmena ekoloških propisa?


Elektrana u Nju Hempširu
Elektrana u Nju Hempširu

Američki predsednik Donald Tramp menja politiku bivšeg predsednika Obame u vezi sa gasovima koji izazivaju efekat staklene bašte. Uredba koju je potpisao Tramp tiče se emisije gasova iz elektrana i drugih ekoloških rešenja, koja - kako tvrdi Trampova adminsitracija - koče ekonomski razvoj. Organizacije za zaštitu životne sredine upozoravaju da predsednik ignoriše ozbiljne i preteće klimatske promene i planiraju da ga u tome spreče.

Predsednik Tramp naredio je da se izmene pravila o smanjenju emisije štetnih gasova iz američkih termoelektrana. Kako tvrdi - tako će otvoriti nova radna mesta.

Nijedna regulativa ne preti da ugrozi naše rudare i radnike u energetskom sektoru i kompanije kao ova – to je napad na američku industriju”, obrazložio je Donald Tramp.

Obamina administracija planirala je da do 2030. godine smanji emisiju ugljen-dioksida za trećinu nivoa iz 2005. Trampova uredba takođe ukida pravila u vezi sa proizvodnjom uglja, nafte i gasa, ali i umanjuje ulogu klimatskh promena u drugim federalnim propisima. Pre nje, Tramp je potpisao uredbu o preispitivanju strogih propisa Obamine administracije o standardima kada je reč o potrošnji goriva.

U predlogu budžeta, Tramp traži smanjivanje sredstava za sve federalne programe u vezi sa klimatskim promenama, kaže direktor za budžet Bele kuće Mik Malvejni.

Mislim da je predsednik bio prilično jasan u vezi sa klimatskim promenama – na to više nećemo trošiti sredstva. To je traćenje vašeg novca”.

Ipak, Trampova odluka je suprotna onome što govore naučnici – da efekat staklene bašte izaziva ozbiljno globalno otopljavanje. A federalna vlada ima obavezu da se tome suprotstavi, napominje Tomas Karbonel iz Fonda za zaštitu životne sredine.

Vrhovni sud je u tri odvojena postupka odlučio da Agencija za zaštitu životne sredine, prema Zakonu o čistom vazduhu ima autoritet i odgovornost da se bavi pretnjom od klimatskih promena”.

Pošto je predsednik ukinuo stara, moraće da budu napisana nova pravila, To čekaju i organizacije za zaštitu životne sredine, kako bi im se suprotstavile na sudu. Trampova uredba ipak ne znači povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Ali, stručnjaci upozoravaju – kako sada stvari stoje, malo je verovatno da će Amerika ispuniti ciljeve iz Pariskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG