Linkovi

Njujorška četvrt - "veća Irska od Irske"


Njujorška četvrt - "veća Irska od Irske"
Njujorška četvrt - "veća Irska od Irske"

Dan Svetog Patrika, 17. marta, je praznik u čast najpoznatijeg irskog sveca, i dolaska hrišćanstva u Irsku pre više vekova. To je dan za molitve, parade, i tradicionalnu irsku hranu i piće u zajednicama širom Sjedinjenih Država. U predgradju Njujorka, Jonkersu postoji irska enklava za koju lokalni stanovnici tvrde da je veća Irska od same Irske.

Muzika… hrana… piće… zabava. To je značenje Dana Svetog Patrika za stanovnike Meklejn Avenije, irske enklave severno od Njujorka.

Restoran “Ajlinina domaća kuhinja” je nezvanično sedište lokalnih Iraca. Poznat je po pogači sa sodom i drugim popularnim irskim jelima.

Vlasnica Ajlin Menjon Kolum došla je u SAD pre 25 godina, i ponosna je na svoje irsko poreklo ali voli i svoju drugu zemlju.

U Americi možete da budete sve što poželite ako vredno radite, verujete u sebe, imate dobre moralne vrednosti i saosećate sa drugima. Jer, ne morate da mislite glavom, ako mislite srcem - onda imate posebnu vezu sa hranom, posebnu vezu sa svojim mušterijama.”

Pegi Dolan, stanovnica Mekdonald Avenije, priseća se svog detinjstva u Irskoj.

Izlazili smo iz kuće, brali detelinu da je zadenemo za rever, i uputili bismo se na misu. Pešačili smo po četiri kilometara do crkve, i onda nazad kući. Nismo išli u školu, bio je to srećan dan.”

Ove devojčice, Irkinje-Amerikanke, igraće na njujorškoj Petoj aveniji u okviru tradicionalne parade na Dan Svetog Patrika. Kejsi Van Doren ima 12 godina.

"Učestvovaću u paradi na Dan Svetog Patrika u gradu, i plesaću. Biće veoma zabavno.”

Ovo je prvi put da učestvujem u paradi, veoma sam uzbudjena!”, kaže Finola Mekdonald.

Uzbudjena je i njihova instruktorka plesa, Bridžet Flin.

Ove devojčice veoma vredno vežbaju i vrlo su uspešne na paradi. Pri tome one stvarno uživaju u plesu, ljudima pričinjava veliko zadovoljstvo kada savladaju ovu vrstu plesa.”

Na Dan Svetog Patrika poštuju se i druge irske tradicije, što uključuje i obavezni obrok kod Ajlin.

“Upravo sam izrezala sveže barenu govedinu i stavila je na vrh tanjira, preko krompira. Ovo je jelo koje će svi da naručuju na Dan Svetog Patrika”, priča Ajlin.

Kuvana govedina, kupus i krompiri su najtraženije jelo kod Ajlin svake godine na Dan Svetog Petrika.


XS
SM
MD
LG