Linkovi

Osamnaest godina od masakra u Srebrenici


Merima Nukić na grobu svog oca, 11. jul 2013.
Merima Nukić na grobu svog oca, 11. jul 2013.

U Potočarima sahranjeni posmrtni ostaci 409 žrtve masakra u Srebrenici koji su nedavno identifikovani. Sahrani i komemorativnoj službi prisustvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Više desetina hiljada ljudi, uključujući predstavnike medjunarodne zajednice, okupilo se danas u Srebrenici na komemorativnoj službi za 8 hiljada bosanskih muslimana, žrtava masakra pre 18 godina.

U Memorijalnom centru Potočari sahranjeni su i posmrtni ostaci 409 novoidentifikovanih žrtvava. Među žrtvama, koje su danas sahranjene, bila su 44 maloletnika starosti između 14 i 18 godina, tri žene i novorođenče, čime se ukupan broj sahranjenih u Potočarima popeo na 6,066.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Valentin Incko, rekao je na komemoraciji da svako ko zaboravi ubijene žrtve, kao da ih je ubio drugi put.

Jedinice bosanskih Srba su u julu 1995, prema podacima vlasti Bosne i Hercegovine, ubile oko 8 000 ljudi u Srebrenici i okolini. Haški tribunal i Međunarodni sud pravde su svojim presudama zločine u Srebrenici okvalifikovali kao genocid.
XS
SM
MD
LG