Linkovi

Nikolić raspisao vanredne izbore


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisuje ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisuje ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije.

U Srbiji su danas i zvanično raspisani vanredni parlamentarni izbori koji će se održati 16. marta, istog dana za kada su raspisani i zbori u Beogradu

Tačno u podne predsednik Srbije Tomislav Nikolić je potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora i poručio da očekuje fer i demokratsku kampanju, sa puno entuzijazma u koju će svako ući sa svojim programom, a ne programom drugih.

Po rečima Nikolića svi državni organi nastaviće da rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom. Mir, bezbednost i stabilnost države su obezbeđeni, a izbori su, kako je rekao Nikolić, prilika da se stigne do boljeg, lepšeg i onog ko je tog časa najprihvatljiviji za građane:

"Vlada Srbije je želela da proveri legitimitet, mislim da su to želele i opozicione stranke i mislim da su se stekli uslovi za fer, demokratske i slobodne izbore posle kojih ćemo sigurno dobiti Vladu sa više energije, entuzijazma i rasterećenu mnogih problema koje je ova Vlada rešila, ali opterećenu problemima koje dosadašnja Vlada nije dosegla."

Moglo bi se reći da je većina stranaka dočekala raspisivanje vanrednih izbora najviše gledajući kakav će potez drugi povući, a jedna od prvih tema koja se nametnula je pitanje mogućih koalicija i blokova koji će se pojaviti na izborima.

U tom kontekstu, potpredsednica URS-a Verica Kalanović je najavila da će Glavni odbor stranke u nedelju odlučiti da li na izbore izlaze sami ili u koaliciji:

"Saveznici su oni koji imaju iste programske ciljeve. I mi nikada u koalicije nismo ulazili zbog političkog inženjeringa, nego zbog toga što se sa nekim slažemo politički, zato što delimo iste vrednosti."

Danas su predstavljeni i rezultati redovne godišnje ankete Vladine Kancelarije za evropske integracije - ukoliko bi sutra bio održan referendum o učlanjenju Srbije u Evropsku uniju 51 odsto građana Srbije glasalo bi za. Anketa pokazuje da je protiv članstva u EU 22 odsto, 20 odsto ne bi glasalo, dok sedam odsto ne zna šta bi odgovorilo.

Zanimljivo je i da 68 odsto gradjana, smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i da ne predstavljaju uslov za članstvo, već zbog dobrobiti samih građana, odnosno radi stvaranja bolje uređene države.



.
XS
SM
MD
LG