Linkovi

Vučić: Otvoriti pitanje imovine


Kombinat "Trepča"
Kombinat "Trepča"

Vlada Srbije je napravila izvestan pomak u rešavanju problema "Trepče", a po svim zakonima, ali i po dogovoru u Briselu, pitanje imovine tek treba da bude otvoreno u dijalogu sa Prištinom, izjavio je premijer Srbije

Pokušaj kosovskih vlasti da nacionalizuje rudnik Trepču upalio je sva crvena svetla u Beogradu - to je tema kojom se danas i proteklih dana bave svi, od vlasti do opozicije.

Vlada Srbije je napravila izvestan pomak u rešavanju problema "Trepče", a po svim zakonima, ali i po dogovoru u Briselu, pitanje imovine tek treba da bude otvoreno u dijalogu sa Prištinom, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić. Vlada je imala je intenzivne sastanke i razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice o pitanju Trepče, rekao je Vučić danas novinarima i istakao da veruje da je međunarodna zajednica neutralna po ovom pitanju:

"Naš zahtev je da otvorimo temu imovine, a ne da nam ona bude oduzimana preko noći, da o tome ništa ne znamo, da se pravimo da ništa ne vidimo i da onda kada sve bude završeno neko kaže 'ajde sada otvorite temu imovine', kada nam ostanu dva mala kombinata na severu."

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović je ocenio da jedino što Vlada u ovom trenutku može da uradi u vezi sa "Trepčom" jeste da dokumentima dokazuje da je taj kombinat u vlasništvu Fonda za razvoj Srbije i da za to traži međunarodnu potvrdu. Međunarodni faktor mora da potvrdi da smo mi većinski vlasnik "Trepče", rekao je Stefanović i dodao da je aktuelna vlada imala dve i po godine da nametne pitanje imovine i da sada sve radi u poslednjem momentu:

"Nema napretka kroz formu dijaloga ako druga, u ovom slučaju kosovska strana uopšte o tome neće da razgovara. I to se pokazalo više puta. U praksi to izgleda tako da mi kažemo 'hajde da se dogovorimo oko Trepče', a gospođa Tahiri kaže 'mi o tome uopšte nećemo da razgovaramo, to je naša imovina'. I šta onda radite? Onda treba da se obratite nekoj arbitražnoj strukturi koja može da donese odluku."

Kako je danas izjavio ministar privrede Željko Sertić Srbija je kroz Fond za razvoj vlasnik 55 odsto Trepče, a još 22 odsto je u vlasništvu srpskih kompanija. Ukoliko kosovske institucije pokušaju da preuzmu 'Trepču', Srbija će po svom zakonu, ući u proces privatizacije, istakao je Sertić i dodao da su za ovaj rudnik već stigle četiri ponude – iz SAD i Kanade, Švajcarske i Mađarske, kao i dve ponude iz Srbije.

XS
SM
MD
LG