Linkovi

Vlada Srbije usvojila sporazum


Sednica Vlade Srbije (arhivski snimak)
Sednica Vlade Srbije (arhivski snimak)

Sednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o izveštaju Vlade o pregovorima u Briselu biće održana u petak, ali poslanici neće donositi nikakve odluke

Za razliku od severa Kosova, gde je sporazum iz Brisela odbačen, u Beogradu su prve reakcije na dogovor sa Kosovom različite - većina stranaka podržava dogovor sa Prištinom, dok su DSS, radikali i pokret Dveri protiv.

Vlada Srbije usvojila je jutros jednoglasno sporazum sa Prištinom, koji je prošle nedelje u Briselu parafirao premijer Ivica Dačić. Na vanrednoj sednici vlade, koja je trajala oko pola sata, uvodna izlaganja podneli su predsednik i potpredsednik Vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, posle čega je Vlada dala saglasnost na parafirani tekst sporazuma.

Na konsultacijama predsednika parlamenta i šefova poslaničkih grupa dogovoreno je da se sednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o izveštaju Vlade o pregovorima u Briselu održi u petak. Kako je objasnio predsednik parlamenta Nebojša Stefanović poslanici će moći da raspravljaju o vladinom izveštaju, ali neće donositi nikakve odluke, niti će glasati o ratifikaciji sporazuma.

Kometarišući sporazum, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović je ocenio da to de fakto znači priznanje nezavisnosti Kosova. Institucije i zakoni Srbije više neće važiti na Kosovu, rekao je Stefanović i dodao da vlast mora da kaže istinu građanima:

"Da ova vlast građanima objasni šta ovo znači. A naročito onima koji su sad na Kosovu i Metohiji i koji slušaju šta se ovde dešava. A mi podržavamo sporazum zbog toga što dalje nema. To je kraj. Iza ovog zida nema ničega. I na taj zid su nas doveli. I sada kažu – hoćete da nas podržite da ne padnemo u provaliju. Pa naravno da hoćemo."

"Alternativa potpisivanju ovog sporazuma je vrlo loša za sve građane ove zemlje. Lošom politikom u prethodnih desetak godina Srbija je dovedena u situaciju u kojoj nema rešenja za koje možemo da budemo zadovoljni", kazao je Nenad Milić iz LDP-a.

A povodom prihvatanje sporazuma sa Prištinom, Demokratska stranka Srbije je danas organizovala protest, na kome je zatraženo poništavanje briselskog sporazuma i ostavke predsednika i premijera Srbije. Na protestu je bilo dve do tri hiljade ljudi, a predsednik DSS-a Vojislav Koštunica je poručio da je stranka predala u Vladi zahtev za održavanje referenduma o sporazumu sa Kosovom:

"U tom sramnom sporazumu, na obraz i na istoriju Srbije nigde se ne pominje Srbija. Ne pominje se Ustav Srbije, ne pominju se zakoni Srbije, ne pominje se Rezolucija 1244."

Oglasila se i Srpska pravoslavna crkva, optužbom da je vlast sporazumom u Briselu predala Kosovo. U saopštenju Sinoda SPC ističe se da je utisak da se radi o potpunom povlačenju institucionalnog prisustva Srbije sa teritorije južne pokrajine, kao i o uspostavljanju ograničene autonomije srpske zajednice na prostoru severno od mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u okviru Tačijevog establišmenta.
XS
SM
MD
LG