Linkovi

Većina stranaka u Beogradu pozdravlja dogovor


Premijer Srbije i Kosova, ivica Dačić i Hašim Tači, sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton
Premijer Srbije i Kosova, ivica Dačić i Hašim Tači, sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton

Okončanje briselskih pregovora i paraf srpskog premijera Ivice Dačića na sporazum izmedju Prištine i Beograda pokrenuli su lavinu uglavnom stranačkih reakcija

Američka ambasada SAD u Srbiji čestitala je Srbiji i Kosovu postizanje sporazuma i poručila da SAD podržavaju nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Okončanje briselskih pregovora i paraf srpskog premijera Ivice Dačića na sporazum izmedju Prištine i Beograda pokrenuli su lavinu uglavnom stranačkih reakcija, a oni koji pozdravljaju dogovor Srbije i Kosova su, u ovom trenutku u većini.

Poteze državnog vrha pre svih su pozdravili Srpski pokret obnove, LDP, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Savez vojvodjanskih Mađara, SDU Žarka Korća, Nova Srbija, URS, a čelnik SPS-a Branko Ružić smatra da je postignuto rešenje najprihvatljivije u ovim okolnostima.

Sporazum je uspeh i za Srbiju i za Kosovo, ocenila je sociolog Vesna Pešić i izrazila nadu da će obe strane imati energije da ga primene. Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, objasnio je da je danas potpisani sporazum sadržinski podudaran sa Ahtisarijevim planom koji je Srbija svojevremeno odbacila.

Sa druge strane Demokratska stranka Srbije oštro osuđuje sporazum navodeći da je reč o izdaji nacionalnih interesa. Sadašnje vlast je prihvatila da ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, izruči srpski narod na milost i nemilost albanskim sepratistima i proda Kosovo za ništavni datum za početak pregovora sa EU, ističe se u saopštenju DSS-a.
XS
SM
MD
LG