Linkovi

Rodić završio posetu SAD


Kongresmen iz Ohaja Majkl Tarner u razgovoru sa srpskim ministrom odbrane Nebojšom Rodićem, 28. januara 2014.
Kongresmen iz Ohaja Majkl Tarner u razgovoru sa srpskim ministrom odbrane Nebojšom Rodićem, 28. januara 2014.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić završio je zvaničnu radnu posetu Vašingtonu susretima u Kongresu gde je razgovarao sa kongresmenima iz Ohaja Majklom Tarnerom i Bredom Venstrupom.

Ministar Rodić je upoznao dvojicu kongresmena sa aktuelnom političko-bezbednosnom situacijom u regionu i unutrašnjim političkim dešavanjima u Srbiji, prenevši uverenje da će posle vanrednih parlamentarnih izbora Srbija još intenzivnije nastaviti započete reforme i proces evropskih integracija, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Rodić se takodje osvrnuo na teme regionalne saradnje u oblasti bezbednosti, i preneo američkim kongresmenima ocenu da je zbog osetljivosti političke i bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji neophodno zadržati postojeći nivo angažovanja KFOR-a.

Ministar odbrane takodje je sa kongresmenima razgovarao o uspešnoj bilateralnoj vojnoj saradnji koja predstavlja najbolji deo ukupnih srpsko-američkih odnosa, ističući da su toj saradnji doprineli rezultati postignuti u okviru saradnje vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Rodić je pozvao kongresmene da posete Srbiju i bazu „Jug“, kako bi se lično uverili u dosadašnju realizaciju Master plana na kome već godinama zajedno rade pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne garde države Ohajo.

Kongresmen Tarner izrazio je zadovoljstvo rezultatima u domenu bilateralne vojne saradnje, a posebno saradnje srpske vojske sa nacionalnom gardom njegove države. Kongresmen Venstrup čestitao je na otpočinjanju pristupnih pregovora Srbije sa EU, i izrazio zadovoljstvo saradnjom u okviru Programa državnog partnerstva. Takodje, prihvatio je predlog ministra Rodića da poseti Srbiju, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Ministar Rodić i Frenk Gras, šef Biroa Nacionalne Garde
Ministar Rodić i Frenk Gras, šef Biroa Nacionalne Garde
Ministra Nebojšu Rodića takodje su u Vašingtonu primili šef Biroa Nacionalne garde, general Frenk Gras, direktor Odbrambene obaveštajne agencije, general-potpukovnik Majkl Flin i predsednik Nacionalnog univerziteta odbrane, general-major Greg Martin.

Tokom susreta u Pentagonu, kojim je prisustvovala i komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Debora Ešenherst, general Gras izrazio je zadovoljstvo rezultatima saradnje u okviru Programa državnog partnerstva Republike Srbije i Ohaja u sferi odbrane. Posebno je istakao uspešnost zajedničkog rada na razvoju Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije u bazi "Jug".

U Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji, ministru Rodiću priredjen je brifing o organizaciji, zadacima i misiji rada te agencije. General-potpukovnik Flin je posle brifinga posebno naglasio potrebu za aktivnijom internacionalnom saradnjom obaveštajne zajednice. Ministar Rodić istakao je da će sporazum koji je potpisao sa američkim sekretarom za odbranu, Čakom Hejgelom, direktno omogućiti unapredjenje saradnje u obaveštajno-bezbednosnoj oblasti u svakom smislu.
XS
SM
MD
LG