Linkovi

Parada ponosa još pod znakom pitanja


Premijer Srbije Ivica Dačić (arhivski snimak)
Premijer Srbije Ivica Dačić (arhivski snimak)

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas da će Parade ponosa u Beogradu biti – osim, kako je rekao, ako ne preti opasnost da ponovo dođe do problema

Premijer Srbije Ivica Dačić započeće sutra zvaničnu posetu Grčkoj, ali će prekinuti posetu i vratiti se u Beograd ukoliko u subotu bude održana Parada ponosa. A održavanje ovog skupa još je pod znakom pitanja - Dačić je danas najavio da će gej prajd biti održan osim ukoliko ne preti opasnost da ponovo dođe do problema.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas da će parade ponosa u Beogradu biti – osim, kako je rekao, ako ne preti opasnost da ponovo dođe do problema. Na skupu o srpsko-nemačkim odnosima, Dačić je istakao da bezbednosne procene za održavanje Parade ponosa mogu da budu urađene 24 sata pre samog događaja, da se one ne objavljuju, a da će konačna odluka biti poznata kada te procene budu urađene. Kako je još rekao Dačić, on u dosadašnjim izjavama o Paradi ponosa, nikome nije pretio, niti je rekao išta protiv održavanja Parade, već samo da se to ne nameće kao sistem vrednosti:

"Ja sam samo rekao – nemojte sada da to namećete kao sistem vrednosti kojim svi treba da budemo oduševljeni. Ali ono što se mora, što je predviđeno Ustavom i zakonima – mora se i o tome se na raspravlja. Ali nemoj još da mi držite predavanja i lekcije o tome kako je to još naša obaveza. To nije naša obaveza, jer to ne postoji ni u svim zemljama EU."

Govoreći o situaciji u Beogradu nakon smenjivanja gradonačelnika Dragana Đilasa, Ivica Dačić je rekao da se vladajuća koalicija dogovorila samo o smenjivanju gradonačelnika Beograda, dok će ostala pitanja gradske vlasti biti predmet daljih razgovora:

"Ja se ne plašim izbora. Zašto bi se plašio izbora. Samo postavljam jedno logično pitanje – zašto bi Beograd bio jedini grad u Srbiji gde smo izvršili promene gradske vlasti, a da se ide na izbore. Onda treba raspisati lokalne izbore u celoj Srbiji."

A juče razrešeni gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je na danas održanoj konferenciji za novinare rekao da neće ostaviti Beograd i Beograđane na cedilu, već da će u narednih 30 dana nastaviti da radi posao sa svojim timom ljudi. Đilas je dodao da sada očekuje probleme u funkcionisanju grada i ponovio da bi izbore u Beogradu trebalo raspisati što pre.
XS
SM
MD
LG