Linkovi

Vlada zatražila raspuštanje parlamenta


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić (arhivski snimak)
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je najavio da će sutra saopštiti tačan datum prevremenih izbora.

Građani Srbije će po svemu sudeći izaći na vanredne parlamentarne izbore 16. marta, istog dana kada će biti održani izbori u Beogradu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je najavio da će sutra saopštiti tačan datum prevremenih izbora, pošto je danas od premijera Ivica Dačića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića dobio predlog za raspuštanje parlamenta i raspisivanje izbora. Danas je i ministar privrede Saša Radulović podneo ostavku.

U toku sutrašnjeg dana javnost u Srbiji biće obaveštena o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić, nakon što su mu premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić predali obrazloženi predlog Vlade da raspusti Skupštinu Srbije i raspiše vanredne parlamentarne izbore.

"Mislim da ste svi svesni toga da je Vlada u dosadašnjem periodu učinila mnogo, ostvarila mnogo postavljenih ciljeva. Jedan od najglavnijih je otpočinjanje pregovora sa EU. Imala je i jednu rekonstrukciju i mislim da su sa pravom shvatili da treba prvo proveriti kod građana Srbije kako stojiu pitanje legitimiteta ove Vlade, a potom i da se ubaci nova energija u sastav Vlade", rekao je Nikolić.

A sama Vlada pod premijerom Ivicom Dačićem održala je danas i poslednju sednicu u punom kapacitetu – od trenutka raspisivanja izbora Vlada će obavljati tehnički mandat do izbore novog kabineta.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šef pregovaračkog tima Tanja Miščević poručuju da raspisivanje vanrednih izbora neće ugroziti, niti usporiti pregovore Beograda i Brisela, s obzirom da je detaljan plan pregovora i otvaranja poglavlja utanačen do marta 2015. godine.

Sličan stav iznela je danas i visoka funkcionerka SNS-a i ministarka energetike Zorana Mihajlović:

"Mi smo od pre sat vremena tehnička Vlada, što znači da mi sve radimo, ništa nije zaustavljeno, ništa ne prestaje – od pregovora sa EU do svega onoga što normalno radimo u tehničkom mandatu dok se ne bude formirala nova Vlada. I ja se iskreno nadam da će to biti vrlo brzo."

A današnji dan je obeležila i ostavka ministra privrede – u saopštenju izdatom tim povodom, Saša Radulović kao glavnog kočničara privrednih reformi ističe kabinet potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Uz ocenu da je budžet za 2014. neodrživ i neozbiljan, Radulović kaže da su na njemu radili Ministarstvo finansija i kabinet prvog potpredsednika.

On ističe i da je nastavljena politika partijskog zapošljavanja nestručnih ljudi, da je prethodni ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ostao aktivan u Vladi u kabinetu Aleksandra Vučića, kao i da se nastavlja propala politika verovanja u arapska, kineska, ruska, beloruska i druga čuda, u netransparentne ugovore i subvencije.
XS
SM
MD
LG