Linkovi

Vučić na naslovnicama, negativno o opoziciji i EU


Srpski premijer Aleksandar Vučić
Srpski premijer Aleksandar Vučić

Kao i u prva dva kvartala, i u trećem kvartalu ove godine premijer Srbije Aleksandar Vučić bio je najzastupljeniji na naslovnim stranama, sa najviše pozitivnih tekstova

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i dalje je političar sa najviše pojavljivanja na naslovnim stranama srpskih medija i sa najviše pozitivnih tekstova, dok su lideri opozicije u medijima zastupljeni pretežno u negatovnim napisima.

Kao i u prva dva kvartala, i u trećem kvartalu ove godine premijer Srbije Aleksandar Vučić bio je najzastupljeniji na naslovnim stranama – čak na 621-noj, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa 246 po-javljivanja na naslovnim stranama na drugom mestu, pokazala je analiza Kvartalni Medijametar, koju su danas predstavili Institut za javnu politiku i Medijski arhiv Ebart.

Međutim, kako je rekla medijska analitičarka Danica Laban, struktura pojavljivanja njih dvojice u štampi je veoma različita – o Vučiću je napisano 30 pozitivnih tekstova, najviše u dnevnim novinama Alo i Informer. Najviše negativnih tekstova o Vučiću, 10, objavio je Danas:

"Kada govorimo o Tomislavu Nikoliću tu je situacija drugačija. Najveće učešće ima u dnevnom listu Kurir, ali je on tu predstavljen u 23 teksta u negativnom kontekstu. Sledeći je list Alo, koji takođe na isti način piše o Tomislavu Nikoliću. On ima i najveći broj negatovnih tekstova – 47 i nijedan medij nije napisao nijedan pozitivan tekst o njemu."

U analizi nedeljnika u Srbiji, politički analitičar, autor diskurzivne analize Dejan Vuk Stanković naveo je da je primarno što je Vučić izjavio, odlučio ili što namerava da odluči:

"Kada govorite o njegovom imidžu, on je u nedeljnicima neizostavno negativan, i on se identifikuje sa jednom autoritarnom ličnošću, koja je sklona medijskom manipulaciji. U kojoj postoji neka opsesivna želja da kontroliše vlast. Njegova Vlada se najčešće posmatra kao Vlada koja nema ekonomskih rezultata i koja ima konfuznu spoljnopolitičku orjentaciju."

U analizi štampanih medija evidentiran je porast negativnog izveštavanja o politici Evropske unije na čak 77 odsto, i to sa početkom migrantske krize. Najviše neimenovanih izvora imali su Kurir i Informer, a najviše analitičara zastupljeno je u Informeru. U pogledu pristrasnosti, stav novinara je u 79 odsto slučajeva izražen je u Informeru, a najmanje, 28 odsto, u Novostima.

XS
SM
MD
LG