Linkovi

Nikolić i Ivanov o saradnji, trgovini i Kosovu


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i makedonski predsednik Đorđe Ivanov
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i makedonski predsednik Đorđe Ivanov

U pratnji dvadesetak privrednika, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov doputovao je u Srbiju sa predlogom za osnivanje Makedonsko-srpskog poslovnog kluba. Srpski predsednik Tomislav Nikolić zamolio je Ivanova da Makedonija podrži Srbiju glasanjem protiv prijema Kosova u Unesco.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, posle razgovora sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovom da je Srbija suštinski zainteresovana za stabilnost svih susednih zemalja, uključujući i Makedoniju, kao važnog političkog i ekonomskog partnera.

Nikolić je zamolio Ivanova da Makedonija principijelno podrži Srbiju glasanjem protiv članstva Kosova u Unesko i da brani njeno istorijsko nasleđe kao što brani svoje. Govoreći o najnovijim zahtevima Prištine, on je istakao da će Vlada imati njegovu podršku ukoliko ne postupi po njima, jer ti uslovi govore o potpunoj nezavisnosti Kosova:

"Mi ćemo insistirati na tome da se dijalog nastavi. Albanci bi trebalo da insistiraju, dijalog je sve vreme bio pozitivan po njih. Srbija je mnoge svoje nadležnosti prenela privremenim insituticijama u Prištini, Srbija neće da prekine dijalog. Srbija ne želi da ostavi ljude na Kosovu bez ikakvog uticaja Srbije, na milost i nemilost nekakvoj novoj državi."

Govoreći o odnosima dve zemlje, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je istakao da su oni dobri i prijateljski, ali da je bitno da se uči iz istorije. On je dodao da je zajednički interes obe zemlje da neka manja nerešena pitanja iz prošlosti ne ostavljaju budućim pokolenjima, nego da ih sada reše, a o pitanju glasanja o prijemu Kosova u Unesko, Ivanov je rekao:

"Biće konstituisan novi parlament i nova vlada koja ima mogućnost da sagleda situaciju i donese odluku, polazeći od interesa Makedonije. Nova vlada treba da sagleda šta je državni interes, svaka zemlja polazi od svojih interesa i štiti interese svojih građana. Tako da se nadam da će ta odluka biti u interesu svih."

Ivanov je doputovao u zvaničnu posetu Srbiji u pratnji dvadesetak makedonskih privrednika i založio se za osnivanje Makedonsko-srpskog poslovnog kluba. Tokom dana on se sastao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je ocenio da trgovinska razmena između Srbije i Makedonije dobra, ali da je potrebno raditi više na privlačenju investicija u obe zemlje, kao i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

XS
SM
MD
LG