Linkovi

Napad na Kuću ljudskih prava


Polomljeni prozori na Kući ljudskih prava i demokratije
Polomljeni prozori na Kući ljudskih prava i demokratije

Nevladine organizacije su posle napada pozvale vlasti u Srbiji da prekinu spiralu nasilja i da se institucionalnim metodama obračunaju sa nasilnicima.

Noćas su u Beogradu razbijeni izlozi Kuće ljudskih prava i demokratije, zgrade koju deli nekoliko organizacija civilnog društva.

Nepoznati napadači razbili su izloge Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu u noći između 21. i 22. januara, a u saopštenju nevladinih organizacija okupljenih u Kući ljudskih prava od nadležnih se traži hitna reakcija, otkrivanje i kažnjavanje napadača.

U saopštenju se podseća javnost na sve intenzivnije nasilje u društvu i da su mete sada postale i organizacije za ljudska prava u Srbiji. Takođe, predstavnici nevladinih organizacija ukazuju i da se napad dogodio u trenutku kada se vodi rasprava o načinu izbora člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koga je predložilo civilno društvo:

"Ove nedelje – u utorak, i danas se nastavlja debata u Skupštini o tome da li civilno društvo ima pravo da bira tog predstavnika na način na koji ga civilno društvo bira. Na veoma visokom nivou, po prvi put od 2000. godine Skupština zaseda i razmatra mešanje u način odlučivanja ili način rada civilnog društva. Mi mislim da je to veliki pokazatelj toga koja poruka se šalje svima onima koji imaju problem sa civilnim društvom i sa bilo kojom slobodom", rekla je Maja Stojanović iz Građanske inicijative.

U saopštenju, predstavnici civilnih organizacija podsećaju da još nisu otkriveni naručioci napada na dekana FPN Iliju Vujačića, na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova, članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović ili brojne slučajeve napada na predstavnike opozicije.

Sa druge strane ministar policije Nebojša Stefanović, uz osudu napada na Kuću ljudskih prava, ističe da policija intenzivno radi na ovom slučaju. A ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif objavio je na Tviteru da je šokiran napadom na Kuću ljudskih prava i da se nada da će počinioci biti kažnjeni.

XS
SM
MD
LG