Linkovi

Posmrtni ostaci pronađeni u Rudnici


Lokacija u kamenolomu Rudnica, gde je počelo iskopavalje posmrtnih ostataka ( Fotografija kosovske vlade)
Lokacija u kamenolomu Rudnica, gde je počelo iskopavalje posmrtnih ostataka ( Fotografija kosovske vlade)

Srpske vlasti su, sa Euleksovim i kosovskim stručnjacima za sudsku medicinu, u kamenolomu Rudnica, u opštini Raška, otkrili posmrtne ostatke, saopštio je EULEX

Kosovski zvaničnici saopštili su da se vjeruje da je reč o Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu, čija su tijela zatim prebačena u Srbiju.

Na iskopavanju u kamenolomu Rudnica, kako je saopšteno, takođe je prisutna Euleksova Jedinica za istraživanje ratnih zločina, Komisija za nestala lica Vlade Srbije i Međunarodni komitet Crvenog krsta. Rad će biti nastavljen, u saradnji sa srpskim vlastima, narednih dana, navode iz Euleksa.

Šef kosovske Državne komisije za nestale osobe, Prenk Đetaj, kazao je na konferenciji za novinare u Prištini da su posmrtni ostaci pronađeni nedaleko od samog ulaza u rudnik. Još međutim nije poznao koliko ima tijela.

“Prema izvorima, ima vise od 250 tijela, a prema nekima i do 400.”

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu saopštilo je u srijedu da su na terenu dva bagera koja vrše iskopavanja, a da je predviđeno da u kamenolomu Rudnica rade do kraja nedelje, javljaju srpski mediji. Iz Vlade Srbije, kako navode, za sada nema reakcije na ove tvrdnje. Prethodno je saopšteno da će nalazi istrage biti poznati sutra, ali je i to ubrzo odloženo.

Ukoliko se potvrde navodi o Rudnici to će, kako prenosi agencija Rojters, biti šesta masovna grobnica pronađena od 2000. Najveća, u kojoj su se nalazila tijela više od 800 kosovskih Albanaca, otkrivena je 2001. na terenu poligona za obuku Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije kod Batajnice. Očekuje se da će kosovski i srpski zvaničniici uskoro razgovorati o daljim iskopavanjima, navodi Rojters.
XS
SM
MD
LG